V pražském Domě národnostních menšin otevřeli novou knihovnu a vzdělávací centrum

Pět procent obyvatel Prahy tvoří cizinci. Počet oficiálních národnostních menšin vloni stoupl na číslo 14 a na magistrátu proto zvažují založení poradního orgánu, který by hájil právě zájmy cizinců. Společným centrem všech komunit je Dům národnostních menšin nedaleko náměstí I. P. Pavlova, kde právě otevřeli vzdělávací centrum i knihovnu s knížkami v ruštině, němčině nebo bulharštině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha (Ilustrační foto)

Kniha (Ilustrační foto) | Foto: stock exchange

Nová knihovna v pražském Domě národnostních menšin není nijak veliká, má pouhých 1500 svazků. Pro cizince žijící v Praze je ale cenným zdrojem informací.

„Jsou tu knížky s tématikou našich národnostních menšin, tedy třeba o Bulharsku – v bulharštině, ale třeba i v češtině. Literatury o menšinách zase tolik není, s výjimkou třeba Romů nebo Slováků. Hodně aktivní jsou také Rusové nebo Němci,“ říká ředitel domu Jakub Štědroň.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na slavnostním otevření nové knihovny v pražském Domě národnostních menšin nechyběla redaktorka Anna Königsmarková

Naopak třeba maďarská menšina v Praze tolik aktivní není a knížek v rodném jazyce Maďarů tady mnoho nenajdete. A například lidí z Beninu v Praze žije jen zhruba šedesát. Doufají však, že se v knihovně časem objeví i knížky v jejich jazyce nebo o jejich zemi.

„Už tu žiji nějaký pátek. Studoval jsem tady v Praze na Vysoké škole ekonomické, pak jsem tu našel lásku a už jsem v Česku zůstal. Ředitel je náš největší kamarád, rádi sem chodíme,“ říká i za další z komunity lidí z Beninu Alexandre Vigan.

Také ředitel Štědroň věří, že se informace o knihovně mezi cizinci rozkřiknou a stane se z ní i místo pro lidská setkávání: „Předpokládám, že sem lidé začnou chodit, i když třeba budou na někoho čekat, a pak to řeknou dál.“

Anna Königsmarková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme