Vlekoucí se spor o autorství soch lidických dětí znovu pokračuje u soudu

Krajský soud v Praze dnes opět otevře případ autorství soch lidických dětí. Sochařka Marie Uchytilová sousoší tvořila po celý svůj život. Její druhý manžel ale trvá na tom, že dílo své ženě pomáhal dokončit, a je tak jeho spoluautorem. Chce proto mít na tabulce u sousoší své jméno. Památník Lidice ale jeho autorství neuznává.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomník dětských obětí války, Lidice

Pomník dětských obětí války, Lidice | Foto: Filip Jandourek

„Tady mám všechny doklady, že jsem spoluautorem. Třeba tady. Podpis Uchytilová, Hampl – spoluautor. A soud chce pořád nějaké další důkazy. Je to velmi podivné,“ říká Jiří Hampl.

Jeho spor s Památníkem Lidice bude krajský soud řešit už podruhé. Už dříve totiž rozhodl v sochařův prospěch. Odvolací senát ale případ vrátil k novému projednání.

To uvítal právník Památníku Lidice František Vyskočil. „Všechny důkazy, které tam byly, jsou, dalo by se říci, technická pomoc. Bohužel to není tvorba,“ tvrdí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporu o autorství soch lidických dětí informovala reportérka Kateřina Havránková

Za nové projednávání případu je ráda i dcera Marie Uchytilové Sylvia Klánová.

„Maminka měla svého štukatéra, člověk nemůže ty sochy odlévat sám do sádry. Sochy jsou těžké, a ke konci, když štukatér zemřel, někdy v polovině 80. let, pomáhal mamince odlévat její manžel,“ popisuje.

Podle dcery akademické sochařky Jiří Hampl dělal pouze pomocné, nikoli tvůrčí práce. „Nikdy nikým si do toho nenechala sáhnout, bylo to všeobecně známé, všichni to věděli,“ dodává Klánová.

Jiří Hampl ale na spoluautorství trvá. „Patnáct let jsme spolu dělali už na tom konečném modelu. Když zemřela, tak jsem to dělal ještě deset let sám,“ dodává.

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme