Boleveckou sokolovnu v Plzni čeká velká rekonstrukce

Zásadní změny čekají boleveckou sokolovnu v Plzni. Areál s vnitřní i venkovní restaurací, ubytovnou, velkým sálem a nevyužívaným sportovištěm chce jeho majitel postupně zrekonstruovat a přestěhovat do něj vedení firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bolevecká sokolovna v Plzni

Bolevecká sokolovna v Plzni | Foto: Jana Kosová

„Areál sloužil hlavně pro českou házenou, později i pro tu mezinárodní. Vznikl tu areál s asfaltovým povrchem, který v té době zdaleka všude nebyl. Později tu byla i umělá plocha a tribuna se zázemím pro sportovce,“ vzpomíná František Kabát ze Sdružení boleveckých rodáků.

Před zhruba patnácti lety se Sokol Plzeň Bolevec postupně rozpadl a areál začal chátrat. Provádí se v něm jen základní práce a využívají ho hlavně mateřské školy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rekonstrukci bolevecké sokolovny se zajímala Jana Kosová

„Je tu plno střepů z hospody. Našly se tu stříkačky od narkomanů, takže sem chodíme neradi,“ mrzí jednu z učitelek mateřské školy. Na sídlišti plném panelových domů je ale těžké najít prostor pro dětskou zábavu.

V horizontu dvou až tří let, by se ale asfaltová plocha mohla změnit například na víceúčelové hřiště s in-line dráhou.

„Když se tam přestěhujeme, tak firma, která tam působit, bude mít velký vliv na venkovní prostor. Doufáme, že vymyslíme něco vhodného pro areál,“ přemýšlí o využití majitel Jan Janák.

Společenské akce zůstanou

Areál ale vždy zůstane otevřený veřejnosti a měl by sloužit lidem, kteří bydlí v okolí. Velká přestavba čeká i hlavní budovu. Místo ubytovny, kde bydlí hlavně dělníci, budou kanceláře. Nový kabát dostane restaurace a kuchyně bude přesunuta.

Bolevecká sokolovna v Plzni | Foto: Jana Kosová

Oprav se dočká i velký sál, ve kterém se dále počítá s různými společenskými akcemi. „Věřím, že společenské události, které se tam dějí, budou četnější,“ plánuje majitel Janák.

Už letos začnou v sokolovně vznikat kanceláře. Příští rok pak přijde na řadu rekonstrukce restaurace, přesun kuchyně a opravy sálu. Mezitím se ukáže, jaké sportoviště bude nejvhodnější pro bývalé házenkářské hřiště.

Jana Kosová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme