Herečka Gayetová vysoudila v přepočtu 400 tisíc korun za fotky s Hollandem

Francouzská herečka Julie Gayetová vyhrála soud s bulvárním časopisem Closer. Podle dnešního verdiktu jí má list zaplatit 15 tisíc eur, tedy zhruba 400 tisíc korun. Časopis v lednu zveřejnil fotografie, které odhalily její vztah s prezidentem země Francoisem Hollandem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská herečka Julie Gayetová

Francouzská herečka Julie Gayetová | Zdroj: Reuters

Na tajně pořízených snímcích nejsou oba milenci společně. Fotky je ale zachycují skoro ve stejnou dobu před domem, kde se zjevně scházeli.

Soud konstatoval, že publikováním fotografií novináři porušili hereččino právo na soukromí. Obhajoba časopisu Closer argumentovala tím, že fotky byly pořízeny ve veřejném zájmu. Veřejnost by podle ní měla vědět, že prezident jako veřejná osobnost podvádí svou přítelkyni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky soudu přiblížil zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd

Rozsudek není úplně výjimečný, ale částka 15 tisíc eur je vyšší, než bývá obvyklé. Herečka Julie Gayetová přitom požadovala odškodnění 50 tisíc eur.

„Částka, kterou musí zaplatit herečce, není příliš velká v porovnání s tím, kolik peněz časopis vydělal,“ konstatoval zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd. Bulvárnímu časopisu se tehdy zvedl náklad na dvojnásobek, ze zhruba 330 tisíc na asi 610 tisíc eur.

Fotografie navíc nebyly použité jenom ve Francii. Podařilo se je prodat do celého světa, což ještě zvedlo příjmy časopisu Closer.

Francouzský prezident Francois Hollande | Foto: Reuters

„Kdybych byl v tomto případě na pozici šéfredaktora, tak bych to určitě pustil, protože bych věděl, že případná pokuta se mi bohatě vrátí v příjmech z inzerce a prodejů,“ přiznává mediální a marketingový odborník Daniel Köppl.

Závažnější jsou ale údajné následky případu pro autora fotografií Sébastiena Valielu, který se stal terčem daňového úřadu. Akce koresponduje s datem, kdy uveřejnil kompromitující fotografie herečky a francouzského prezidenta.

„Několik organizací a pravice se nad tím pozastavují. Mělo by to závažné důsledky, protože by to indikovalo, že prezident zasahuje do míst, která mu do určité míry nepřísluší,“ dodává zpravodaj Jan Šmíd.

Přehrát

00:00 / 00:00

Francouzský bulvární tisk srovnával s tím českým mediální a marketingový odborník Daniel Köppl

V českém prostředí jsou soudy opatrnější. „Podobný rozsudek nepadl, ale velmi často dojde k podobné částce v rámci mimosoudního vyrovnání,“ podotýká mediální a marketingový odborník Köppl.

Česká bulvární média jsou podle něj poměrně nekonfliktní. „Je dobré vědět, že většina jakoby bulvárních fotografií je domluvená,“ upozorňuje Köppl.

Prezident Hollande není jediný

Předchůdce Hollanda v prezidentské funkci, Nicolas Sarkozy, měl milenku Carlu Bruniovou ještě v době, kdy byl ve vztahu se svou ženou. Během svého pětiletého funkčního období se rozvedl, znovu oženil s Bruniovou a narodilo se jim dítě.

Milenky měli i předchozí francouzští prezidenti Francois Mitterand a Jacques Chirac. Mitterand dokonce svou přítelkyni s dítětem nastěhoval do bezprostřední blízkosti prezidentského sídla.

Jan Šmíd, Jana Vondráčková, Veronika Sedláčková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme