OSN označilo referendum na Krymu za nezákonné. MMF i USA schválily půjčky Ukrajině

Generální shromáždění OSN schválilo rezoluci, která označuje referendum na Krymu podporované Ruskem za protizákonné. Anexe poloostrova Moskvou vedla k největší roztržce mezi Ruskem a Západem od konce studené války. Mezinárodní měnový fond i americký Kongres mezitím schválily finanční pomoc ukrajinské vládě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

OSN

OSN | Foto: Kateřina Křenová

Mezinárodní měnový fond odsouhlasil půjčku Ukrajině ve výši až 18 miliard dolarů. Další miliardu na stabilizaci ukrajinské ekonomiky poskytnou ve formě garancí Spojené státy.

Kongres už schválil příslušnou legislativu, zákon musí ještě podepsat prezident Barack Obama. Ten označil rozhodnutí za velký krok kupředu a konkrétní signál, že svět stojí jednotně za Ukrajinou.

Územní celistvost Ukrajiny podpořilo během hlasování v OSN sto zemí. Ty rozhodly o přijetí rezoluce generálního shromáždění OSN, která označuje referendum na Krymu za nezákonné. Jak ale připomínají pozorovatelé, dokument je nezávazný, a hlasování tak má především symbolický význam.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme