Tisíce lidí vyjadřují v centru Budapešti podporu vládě. Vystoupil i Orbán

V Budapešti se dnes koná takzvaný mírový pochod i předvolební mítink vládní strany Fidesz. Obě akce už splynuly do jedné. Tisíce manifestujících prošly centrem města od Parlamentu až na největší budapešťské náměstí, kde se mezitím připravovalo stranické shromáždění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisíce lidí vyrazily demonstrovat do centra Budapešti navzdory slunečnému počasí

Tisíce lidí vyrazily demonstrovat do centra Budapešti navzdory slunečnému počasí | Zdroj: Reuters

V maďarské metropoli je slunečno a příjemných 18 stupňů, do ulic přesto vyrazilo asi půl milionu lidí, aby týden před parlamentními volbami podpořilo vládu a premiéra Viktora Orbána.

Masový pochod uspořádalo sdružení Fórum občanského spojenectví, blízké vládní straně Fidesz. V jeho čele jsou známí pravicoví novináři, podnikatelé a osobnosti veřejného i kulturního života.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění v maďarské metropoli sleduje spolupracovník Českého rozhlasu Gregor Martin Papucsek

Občanské sdružení podporuje Orbánovu vládu ve všem a proti všemu – například proti Evropské unii, levicovým a liberálním silám, zahraničním bankám nebo nadnárodním společnostem. Podobný pochod se konal už v únoru pod heslem Nebudeme kolonií.

V těchto týdnech na sebe Fórum občanského spojenectví upozorňuje také masovou plakátovou kampaní, zejména proti levicové opozici.

Vyvrcholením dnešních shromáždění v centru Budapešti byl projev premiéra Viktora Orbána v rámci závěrečného předvolebního mítinku Fideszu.

Orbán ale poslední dobou poskytuje až dva rozhovory denně, otevírá nové továrny a organizuje nejrůznější akce. Voliče při tom žádá, aby mu dali pověření vládnout dál, protože díky jeho dosavadní politice se prý dnes Maďarsku i Maďarům daří lépe než před čtyřmi lety.

Vyvrcholením provládních demonstrací byl projev premiéra Viktora Orbána | Foto: Reuters

Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme