V Malajsii závodí Formule 1. Kvůli ztracenému letu ale budou oslavy střídmé

Velká cena Malajsie, která se jede už zítra, je největší sportovní událostí země. Zrušit ji nemohli ani teď, když velká část národa truchlí nad pasažéry z Boeingu 777, který se podle všeho zřítil do Indického oceánu. Kvůli sponzorům, fanouškům a lidem žijícím z turismu se tedy na údajně nejtěžším okruhu světa opět závodí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závody Formule 1

Závody Formule 1 | Zdroj: Reuters

Až 300 kilometrů v hodině. Takovou rychlostí se na Velké ceně Malajsie míhají Formule 1.

Víkendový závod Grand Prix F1 přišly shlédnout tisíce fanoušků rychlých aut. „Je to tady skvělé, rychlé!,“ nadšeně povykuje v zatáčce jeden z místních fanoušků s čepicí Ferrari. Nebojí se, ani když na mokrém povrchu v nepřetržitém dešti formule vyjíždí do stran.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na okruhu Formule 1 v Kuala Lumpuru natáčela asijská zpravodajka ČRo Kateřina Procházková

Nadšení z rychlosti tady sdílí asi 80 tisíc lidí. Nevadí jim ani prudký déšť, který je pro Malajsii a tento závod tak typický. Vlhko a mokrý terén opravdu důkladně otestují schopnosti zdejších pilotů.

„ Dráha je kluzká, a proto mají formule nové pneumatiky se speciálním designem. I přesto ale zvládnout rychlou jízdu na takovém povrchu umí jen mistři,“ poučuje druhý, vedle stojící muž.

Tlačí se tu jeden na druhého. A to prý letos podle organizátorů není o Velkou cenu Malajsie takový zájem jako loni.

Lewis Hamilton vyhrál kvalifikaci na závod F1 v Malajsii

Číst článek

„Máme méně diváků. Obvykle jich přijde až 150 tisíc. Letos jich tady bude ale maximálně tak 100 tisíc. Důvodem je nedávná nehoda malajsijského letadla,“ vysvětluje manažer Alex.

Let MH370 zmizel v noci na 8. března na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu s 239 lidmi na palubě. Po několika hodinách ve vzduchu se údajně zřítil do Indického oceánu. Vyšetřovatelé už dříve vyjádřili podezření, že letoun někdo záměrně odklonil tisíce kilometrů od plánované trasy. Spekuluje se o únosu či sabotáži, vyloučeny nejsou ani technické problémy.

Kvůli stále nevyšetřené letecké katastrofě se podle jeho kolegyně Tiny musel navíc změnit doprovodný program této obvykle opulentní akce. Méně večírků, šampaňského a na muslimskou zemi ještě méně nepřiměřeně odhalených hostesek.

„Musíme být citliví a moc neoslavovat. Nic přespříliš veselého a odvázaného. Všechno musí být umírněné.“

Velká cena Malajsie je velkou sportovní akci, která láká turisty z nejrůznějších koutů světa. Odhaduje se, že více než polovina návštěvníků zdejší Grand Prix F1 je ze zahraničí, převážně z jiných asijských zemí, Blízkého východu nebo Austrálie.

Trosky ztraceného malajsijského letadla se stále nenašly, pátrá po nich šest lodí

Číst článek

Ceny za ubytování, letenky a suvenýry se proto o tomto víkendu vyšplhají až na čtyřnásobek své ceny. Jestli se ale letos zboží prodá, hotely a letadla naplní, je otázkou.

Kuala Lumpur - smuteční zeď na letišti | Foto: Kateřina Procházková

Kateřina Procházková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme