Německý dívčí a chlapecký den chce dostat ženy do mužských profesí a naopak

Německé školství se už několik let snaží zatočit se stereotypy, že z dívek by měly být kadeřnice a z chlapců automechanici. Tradičně se na konci března pořádá takzvaný dívčí a chlapecký den. Letos se 130 tisíc školáků od páté třídy výše vydalo na návštěvu provozů, kam obvykle směřují zástupci druhého pohlaví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotní sestra (ilustr. foto)

Zdravotní sestra (ilustr. foto) | Foto: Sdružené zdravotnické zařízení Krnov

Například vychovatelů je na rozdíl od vychovatelek v mateřských školkách jako šafránu. Čtrnáctiletí Jörg s Thomasem si na jeden den vyzkoušeli, jaké to je se starat o malé děti. Přiznávají, že hrát si s nimi, zpívat nebo se prohánět po hřišti je zábavné.

Kromě mateřských školek se snažili chlapce získat i různé nemocnice. Zdravotní sestra je také vnímaná jako tradičně ženská profese. V německých fakultních nemocnicích se o pacienty stará jen 15 procent mužů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na dívčí a chlapecký den v Německu se zaměřila tamní zpravodajka Klára Stejskalová

„Bylo to napínavé, zajímavé si vyzkoušet některé věci, jako měření tlaku, pulsu, nebo smět na chvíli sledovat operaci,“ přiznávají žáci, kteří navštívili nemocnici v Erlangenu.

„Ta práce by mě bavila. Je zajímavé sledovat, jaký technologický pokrok tento obor udělal,“ přidává se další.

Rozšířit dětem při výběru profese obzory je cílem dívčího a chlapeckého dne. V Německu se koná už od roku 2001 a zapojilo se do něj už na milion dětí.

Zatímco chlapci objevují takzvaně ženské profese, dívky naopak míří do technických provozů. První výsledky této iniciativy se už projevily.

Podíl dívek v prvním semestru na oboru informatiky stoupl na 23 procent. Odborníci to rozhodně vítají. Na trhu práce je v Německu po počítačových expertech stále větší poptávka.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme