Důchody mají od příštího roku vzrůst minimálně o 200 korun

Úroveň penzí by se od příštího roku měla znovu zvyšovat o celou inflaci. Při návštěvě Vysočiny to řekl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Minimální částka, o kterou by se měly důchody zvýšit, by pak měla být 200 korun měsíčně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci (ilustrační foto)

důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Samozřejmě budeme v rámci přípravy státního rozpočtu chtít, aby na tuto plnohodnotnou valorizaci byly ve státním rozpočtu připraveny odpovídající finanční prostředky,“ říká premiér a dodává:

„Doufám, že v příštích několika dnech velmi rychle dospějeme ke shodě na návrhu příslušného zákona. Budeme usilovat o to, aby byl rychle schválen v obou komorách Parlamentu.“

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD chce novelu zákona vládě předložit v následujících týdnech. Obsahovat bude i možnost, že důchody budou růst i víc než inflace.

„Vzhledem k tomu, že letos je inflace poměrně nízká a výsledný efekt zvýšení by byl relativně nízký, řekli jsme si, že minimum by mělo být alespoň 200 korun. Takže na rok 2015 je v zákoně, i když inflace bude nízká, průměrné zvýšení 200 korun,“ informuje Marksová.

Předchozí vláda zredukovala růst penzí na třetinu inflace. Letos si tak důchodci přilepšili v průměru jen o 45 korun měsíčně.

Premiér Bohuslav Sobotka a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Tominová (vlevo) na návštěvě dolu Rožná | Foto: Hana Mikulincová

Veronika Neprašová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme