Pastýřka mraků a neužitečná věž. Eiffelovka stojí v Paříži už 125 let

Eiffelova věž zdobí centrum Paříže už 125 let a za tu dobu se stala ikonou celé Francie. Přes čtyřicet let byla nejvyšší budovou světa. A dnes je jednou z nejnavštěvovanějších budov světa, kde se platí vstupné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eiffelova věž v noci

Eiffelova věž v noci | Foto: Jan Rosenauer

Paříž dokončila dílo architekta Gustava Eiffella v roce 1989. Stavba trvala dva roky, dva měsíce a pět dní. Přes 40 let byla největší stavbou na světě, až jí překonal Newyorský Chrysler Building.

Eiffelovka tehdy měřila původně 300 metrů, pak ale díky televizní věži povyrostla o dalších 24 metrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výročí 125 let od slavnostního otevření Eiffelovy věže mluvila redaktorka Pavlína Nečásková

Původně ale Pařížanům vadila. V době jejího vzniku totiž hlavně levému břehu Seiny dominovaly nízké stavby převážně z kamene a cihel.

Dosud ji navštívilo zhruba 250 milionů lidí z celého světa. Ročně se na ní přijede podívat až sedm milionů lidí, nejčastěji sami Francouzi a pak jejich sousedé ze Španělska.

Kovová věz při takovém provozu a povětrnostních podmínkách ve Francii potřebuje pravidelnou údržbu. Každých sedm let dostává nový nátěr, spotřebuje se 60 tun barvy.

Jako každá výjimečná věc přitahuje i Eiffelovka pozornost, někdy i nevítanou. V roce 1923 se jeden Francouz vsadil, že schody na věži sjede na kole. Sázku vyhrál, ale hned v cíli ho zatkla pařížská policie.

Skoro o dvacet let dříve zase jedny pařížské noviny vyhlásily soutěž, kdo nejrychleji vyběhne nahoru. A vítěz se do druhého patra pěšky - dostal za neuvěřitelné tři minuty a dvanáct sekund.

Gustave Eiffel | Foto: Jan Rosenauer

Musel zdolat 1665 schodů. Dnešním návštěvníkům ale slouží i výtah.

Na světě jsou desítky replik Eiffelovy věže - třeba v Los Angeles nebo v Číně a samozřejmě také v Praze na Petříně.

Každý, kdo jí chce mít doma, si jí může postavit třeba z Lega. Dohromady ale musí dát skoro 4000 kousků.

Eiffelova věž | Foto: ČTK

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme