Eurozóna Řecku slíbila další část z miliardové záchranné půjčky

Řecko dostane od eurozóny dalších více než 8 miliard eur, tedy přes 220 miliard korun. V Aténách se na tom dohodli ministři financí států platících eurem. Peníze jsou součástí záchranných půjček pro Řecko. Řekové je měli dostat už loni v září, vláda ale až teď v parlamentu prosadila požadované reformy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlevo řecký ministr financí Jannis Stournaras a vpravo řecký ministerský předseda Antonis Samaras

Vlevo řecký ministr financí Jannis Stournaras a vpravo řecký ministerský předseda Antonis Samaras | Zdroj: Reuters

„Víme, jak obtížná je situace spousty řeckých občanů,“ řekl eurokomisař pro hospodářství Olli Rehn.

V Řecku je bez práce více než čtvrtina lidí a průměrná životní úroveň se snížila o čtvrtinu až třetinu.

Řecká vláda v parlamentu nakonec prosadila další liberalizaci ekonomiky nebo privatizaci. „Dokázali jsme zůstat stát na vlastních nohou,“ uvedl řecký ministr financí Jannis Stournaras poté, co parlament schválil požadované reformy.

Peníze od eurozóny ale země dostane na účet až v momentě, kdy tyto reformy skutečně uvede do praxe. To by se mělo stát nejpozději do července. Řecko totiž musí v květnu splatit velkou splátku starých půjček zhruba za 9 miliard eur, a pokud do té doby peníze nedostane, zbankrotuje.

Eurozóně už zbývá Řecku vyplatit zhruba 1,3 miliardy eur jako poslední splátku letos v září, poté záchranný plán končí a Řecko by si mělo opět půjčovat na trzích.

Jestli to tak bude, v tuto chvíli nikdo neví, ekonomická situace Řecka se nicméně proti roku 2010 velmi zlepšila, a to právě i díky záchranné pomoci.

Na trzích však vůči Řecku panuje stále obrovská nejistota. Lze tedy přepdokládat, že Řecko bude potřebovat nějakou formu třetího záchranného plánu, ale už v mnohonásobně menším objemu, než jaké byly dva předešlé.

Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme