Ústav pro kontrolu léčiv stahuje přípravek na střevní potíže a roztok pro diabetiky

Státní ústav pro kontrolu léčiv stahuje od pacientů individuálně připravené léky na střevní potíže a infuzní roztok na brnění poškozených nervů u diabetiků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tablety, léky

Tablety, léky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Přípravky vyrobené z větrové vody červené (Aqua Carminativa Rubra) šarže 251113 by měli pacienti odnést zpět do lékárny, dostanou nové balení. Většinou jde o léky vyrobené přímo v lékárně pro konkrétního pacienta.

Lék pro diabetiky Thiogamma 600 inject se stahuje v šarži 13J077 a 12J154. Lidé by ho měli vrátit do lékárny a o dalším postupu se poradit se svým lékařem.

Červená větrová voda (aqua carmina rubra) je vodný roztok silic s přísadou ethanolu, chuťově upravený prostým sirupem a obarvený. Má příjemnou vůni a nasládlou chuť.

V prvním případě lék stahuje preventivně, mohou v něm být plísně vyvolávající průjem. Ohrožení jsou hlavně lidé s poruchou imunity. V druhém případě se v roztoku objevily částice, které mohou ucpat cévy a vyvolat těžkou alergickou reakci.

"Pokud má pacient tento léčivý přípravek doma, měl by jej přestat používat a vrátit do lékárny, kde jej zakoupil. Je možné vrátit i otevřená a použitá balení. Pacientovi bude v lékárně vydáno nové, nezávadné balení," informuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

V lékárnách je podle Lucie Šustkové ze SÚKL k dispozici nezávadná šarže.

Eliška Malínská, Vanda Králová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme