Český fotbal nevzdal pořádání ME 2020, z ligy chce vymýtit vulgarity

Nechceme na stadionech už ani vulgární nadávky, a naopak stále chceme v Česku zápasy mistrovství Evropy 2020. To jsou dva směry, kterými se po pondělních debatách na pražském Strahově chce vydat český fotbal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Pelta

Miroslav Pelta | Foto: Filip Jandourek

Zálusk podílet se na pořadatelství všeevropského Eura 2020 už Miroslav Pelta dokonce veřejně odepsal, ale teď zas hledá naději. Evropská fotbalová unie stanovila termín pro odevzdání přihlášek na 25. dubna.

Státní záruky na výstavbu potřebného stadionu na Strahově předseda Fotbalové asociace nedostal, proto se ještě upnul na arénu v Edenu, kde stačí maličkost. Majitele už vypátral, a tak zbývá i z jeho iniciativy, kterou projevil, postavit další patro ochozů.

„Technicky je možné zvýšit kapacitu, která by splňovala požadavky. Ale větším problémem je okolní infrastruktura. 25. dubna musí být kandidatura zpracována a podána, pokud bychom počítali s jiným stadionem, než tím na Strahově, tak by příprava trvala několik dnů,“ prozrazuje Pelta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zasedání Výkonného výboru Fotbalové asociace ČR sledoval reportér Jan Kaliba

„Není jednoduché připravit ani ostatní podklady, které jsou s kandidaturou spojené. Poté potřebujeme od vlády další záruky, nejde o finance, ale o pohyb osob, víza a další,“ dodává šéf českého fotbalu.

I když Pelta nedostal od vlády finanční záruky pro variantu Strahov, i nadále má v plánu vytvořit tam olympijské centrum.

Kromě stadionu pro Euro řešil s ostatními členy výkonného výboru i zatím nevyhovující stadion ligového nováčka ze Znojma, který podle signálů ze Strahova dělá dostačující kroky k tomu, aby dostal zelenou i na příští ročník a mohl hrát nejvyšší soutěž, pokud se v ní zachrání.

Vyjde manuál pro rozhodčí a delegáty

Novinkou už pro zbytek letošní sezóny bude manuál pro delegáty a rozhodčí, který reaguje nejenom na výtržnosti při nedávném duelu Baníku se Spartou. Měl by nutit ty, kteří dohlížejí na ligové zápasy, k větší odvaze problémové utkání ukončit nebo ho aspoň přerušit i při méně viditelných nepřístojnostech.

„Chceme daleko aktivněji vystupovat proti projevům xenofobie nebo nenávisti, které na stadionu vidíme formou skandování hrubých urážek nebo vyvěšování transparentů, jež jsou daleko za hranou nejen slušného chování, ale i za zákonnou hranou. V tomhle směru můžeme udělat okamžitě daleko víc,“ říká místopředseda Fotbalové asociace za ligu Dušan Svoboda.

A míří tím i do vlastních sparťanských řad. Fanoušci letenského celku totiž při jarním utkání s Plzní hrubě uráželi neoblíbeného obránce hostů Davida Limberského, což může být bráno jako typický příklad, kdy by se mělo utkání příště přerušit.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme