Památky v Pardubickém kraji letos čeká řada novinek, třeba nové prohlídkové okruhy

Už v sobotu 5. dubna začne hlavní turistická sezóna na státních hradech a zámcích. V Pardubickém kraji letos památkáři chystají hned několik oprav. Návštěvníky by ale většinou nijak omezit neměly. Přibudou také třeba nové prohlídkové okruhy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrad Kunětická hora

Hrad Kunětická hora | Foto: Josef Šmejkal

Novinkami bude sezóna nabitá na Kunětické hoře. „Chystáme poměrně velkou rekonstrukci. Šestou bránu, Jurkovičův palác. Bude probíhat drobná údržba, na Kunětické hoře ještě třeba projekt operačního programu životního prostředí, to se týká bezprostředního okolí tohoto památkového objektu.“

Ředitel Národního památkového ústavu na Sychrově Miloš Kadlec také dodává, že na Kunětické hoře se objeví ručně kolorovaný model, který představí hrad tak, jak vypadal za časů Pernštejnů v první polovině 16. století.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novinkách, které čekají návštěvníky památek v Pardubickém kraji, informoval reportér Ondřej Vaňura

Změny budou i na prohlídkových okruzích jednotlivých památek. Největší obměna čeká zámek ve Slatiňanech.

„Ve Slatiňanech byl v průběhu zimních měsíců nově vytapetován jeden ze salonů. Byly restaurovány sedací soupravy pro tento salón. Ke změnám dochází i v hippologickém muzeu, kde bude v letošním roce prezentována výstava podkov. Slatiňany mají největší sbírku podkov v rámci České republiky,“ říká Kadlec.

Kuks, Opočno i věž zámku v Náchodě se letos turistům představí opravené

Číst článek

Novinky letos připravuje také přímo územní pracoviště památkářů v Pardubicích. „Máme také vymyšlen jeden přednáškový okruh, jednu akci, která se bude přímo zaměřovat na to, aby se veřejnost seznámila s prací památkářů jako takovou. A zároveň chystáme různé prohlídky našeho pardubického sídla,“ informuje za pardubické památkáře Zuzana Růžková.

Letošní rok je pro Národní památkový ústav rokem pánů z Kunštátu a také připomenutí sta let od začátku první světové války. Právě s tímto výročím tak bude souviset řada akcí na hradech i zámcích také v Pardubickém kraji.

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme