Zemětřesení a vlna cunami zasáhly pobřeží Chile, nejméně dva lidé zemřeli

Pobřeží Chile zasáhlo zemětřesení o síle asi 8,3 stupně Richterovy škály. Na sever země také dorazila vlna cunami. Podle prvních měření dosahovala výše asi dvou metrů. Chilské úřady nařídily evakuaci severního pobřeží. Do bezpečí míří také lidé na jihozápadě Peru. Podle agentury Reuters zemřeli nejméně dva lidé a tři jsou vážně zraněni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé Chile se scházejí před svými domovy na ulici ve městě Talcahuano

Obyvatelé Chile se scházejí před svými domovy na ulici ve městě Talcahuano | Zdroj: Reuters

Severní pobřeží Chile zasáhlo ve středu zhruba ve tři čtvrtě na dvě v noci středoevropského času zemětřesení.

Epicentrum se nacházelo ve vzdálenosti asi 100 kilometrů severozápadně od přístavního města Iquique. Otřesy byly cítit až v 500 km vzdáleném bolivijském městě La Paz, které leží vysoko v horách.

Zemětřesení mělo sílu asi osm stupňů Richterovy škály. Podle geologů se objevilo v relativně malé hloubce asi deseti kilometrů pod mořským dnem, čímž se jeho účinek zvýšil.

Otřesy vedly k varování před přílivovou vlnou cunami na celém tichomořském pobřeží Latinské Ameriky. Chilské a peruánské úřady začaly evakuovat obyvatele z míst, kde by vlna mohla udeřit.

Minimálně dva lidé zemřeli a tři jsou vážně zraněni

Tisíce lidí v Chile musely opustit domovy kvůli zemětřesení a hrozbě cunami. Lidé spořádaně odcházeli do výše položených místa, do evakuačních středisek.

Cunami, která podle odhadů měřila zhruba dva metry, zasáhla některé oblasti na severu Chille. Podle agentury Reuters zemřeli nejméně dva lidé a tři jsou vážně zraněni.

Drobná poranění hlásilo severochilské město Arica, kde se také zřítilo několik domů postavených z cihel z nepálené hlíny.

Náměstek ministra vnitra Mahmud Aleuy oznámil, že nejsou hlášené velké škody kromě jedné pobořené silnice a menšího sesuvu půdy. Hasiči vyjeli k jednomu velkému požáru.

Chilský ministr vnitra Rodrigo Penailillo řekl podle agentury Reuters, že výstraha před vlnou cunami potrvá minimálně po dobu následujících šesti hodin. Ráno zamíří na sever Chile prezidentka Michelle Bacheletová.

Anna Jadrná, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme