Japonský fotbal chuligány netrpí, klubům hrozí tvrdé tresty

Fotbalové zápasy v Japonsku navštěvují desetitisíce diváků. Urážení a rasové pokřiky tam ale slyšet nejsou. Klubům totiž hrozí velmi přísné tresty, což nedávno poznal i jeden z těch nejoblíbenějších.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci klubu Urawa Reds slaví gól

Fanoušci klubu Urawa Reds slaví gól | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

Japonský fotbalový klub Urawa Reds patří k nejpopulárnějším v Asii, ale fanoušci v Evropě si ho mohli pořádně všimnout až nedávno kvůli rasovým projevům několika příznivců. Za transparent s nápisem „jenom pro Japonce" měl tým jako první v Japonsku dokonce na jeden zápas uzavřené hlediště.

„Většina japonských fanoušků fotbalu nerozumí, ale jsou nadšení. Vyrábí i chorea a Japonci nejsou pozadu za Evropou,“ vzpomíná kapitán Plzně Pavel Horváth, který v Japonsku působil.

V autobuse cestou na zápas se fanoušci v Japonsku téměř neprojevují, na stadionu ale vládne hlučná fotbalová atmosféra. Fanoušci mají naposlouchané chorály z Jižní Ameriky i z evropských soutěží.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalový zápas navštívil v Japonsku reportér Českého rozhlasu Jaroslav Plašil

Urážky a negativní projevy na stadionu v Urawě slyšet nejsou. Pouze útočné akce soupeře a výkopy brankáře hostí provázel pískot. Jinak jde o ryze sportovní fandění po celých devadesát minut. Za akci několika jedinců se omlouvají i ti fanoušci, kteří s ním nemají nic společného.

V Japonsku stačil k přísnému trestu jediný urážlivý transparent a klubu nepomohlo ani to, že dlouhodobě razí heslo „sportem k míru“ a že se za několik příznivců okamžitě omluvil. Jde o velký rozdíl oproti prostředí, kde nejsou výjimkou urážlivá chorea nebo pokřiky s rasovým podtextem, které nejsou brány vážně.

Japonští fanoušci jsou slušnější, ale gól slaví stejně jako jinde na světě. Tím spíš, když je rozhodující a padne až v závěrečných minutách, jak se stalo v pohárovém zápase celku Urawa Reds.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme