Příkaz ke střelbě v Kyjevě vydal Janukovyč, prohlásil prokurátor

Příkaz ke střelbě do demonstrantů v Kyjevě, která si vyžádala přes sto mrtvých, vydal v únoru ukrajinskému ministerstvu vnitra a tajné službě SBU prezident Viktor Janukovyč. Oznámila to dnes ukrajinská agentura Unian s odvoláním na slova generálního prokurátora Oleha Machnitského.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov (vlevo), generální prokurátor Oleh Machnitský (uprostřed) a šéf tajné služby Valentin Nalivajčenko seznamují s výsledky vyšetřování

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov (vlevo), generální prokurátor Oleh Machnitský (uprostřed) a šéf tajné služby Valentin Nalivajčenko seznamují s výsledky vyšetřování | Zdroj: Reuters

Na demonstranty prý stříleli příslušníci pohotovostních policejních jednotek Berkut, kteří používali odstřelovačské pušky a automatické zbraně. Zatčeno bylo nejméně 12 z nich.

„Zadrželi jsme řadu příslušníků speciálních policejních sil Berkut, takzvanou černou rotu, která byla určena pro zvláštní operace. Této rotě vydali zbraně, včetně odstřelovacích pušek,“ potvrdil ukrajinský generální prokurátor Oleh Machnitský.

Černá rota měla podle jeho informací krýt ústup neozbrojených příslušníků Berkutu z centra Kyjeva a chránit je před demonstranty.

Improvizovaná ošetřovna v kyjevském hotelu Ukrajina | Foto: Reuters

Podle agentury UNIAN policie zatkla také velitele těchto zvláštních sil, který svým podřízeným vydal zbraně.

Palba proti demonstrantům na náměstí Nezávislosti byla vedena z hotelu Ukrajina, přítomnost odstřelovačů na několika dalších místech vyšetřovatelé prověřují.

Stejně tak se prošetřuje podezření, že na střelbě ostrými náboji se podíleli i členové komanda Alfa, které je pohotovostní jednotkou tajné služby.

Zda za smrt demonstrantů je do určité míry zodpovědná také radikální část opozice, by podle komentátora Českého rozhlasu Libora Dvořáka dnes už mnoho pro další vývoj na Ukrajině neznamenalo:

„Každopádně by to byla velmi nepříjemná skvrna na tváři této revoluce, ve srovnání s oranžovou před deseti lety, která byla daleko mírnější a méně krvavá. Kdyby se ukázalo, že tam byli i nějací střelci, patřící k radikální opozici, bylo by to v každém případě nepříjemné. Já skoro nepochybuji, že se takové informace, zejména z ruské strany, objeví.“

Vyšetřování krvavého incidentu v centru Kyjeva podle agentury Unian komplikuje fakt, že dřívější vedení generální prokuratury důkazy o aktivitách silových struktur v kritických dnech kolem 20. února zničilo.

Pouliční boje v Kyjevě nepřežily desítky lidí | Foto: Martin Dorazín

Martin Dorazín, ČTK, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme