Policie podala návrh na obžalobu v kauze Pandur, mohlo by jít o lobbistu Dalíka

Policie navrhla obžalovat jednu osobu v kauze nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu. Podle České televize jde o lobbistu Marka Dalíka, mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej to ale odmítl potvrdit. Návrh na obžalobu ale útvar skutečně podal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lobbista Marek Dalík (archivní foto)

Lobbista Marek Dalík (archivní foto) | Zdroj: ČTK

Informaci o návrhu na podání obžaloby v kauze Pandur zveřejnil dnes na webu mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Kriminalisté se podle něj případem zabývali zhruba tři roky.

„V rámci přípravného řízení byl ustaven společný mezinárodní vyšetřovací tým českých a rakouských policistů a státních zástupců. Mezinárodní justiční spolupráce dále probíhala mezi Českou republikou, USA, Izraelem, Švýcarskem a Španělskem,“ informuje mluvčí.

Marek Dalík, poradce bývalého premiéra Mirka Topolánka, si měl říct o úplatek půl miliardy korun za to, že zařídí, aby armáda Pandury od rakouské firmy Steyr nakoupila. Podle policie slíbil pomoc, aniž by mohl cokoli ovlivnit.

Žalobce chtěl poslat Marka Dalíka v roce 2012 do vazby z obavy, že chce utéct ze země. Dalík totiž v mimo jiné rozprodal sbírku obrazů za téměř 80 milionů korun. Státní zástupce se navíc obával toho, že bude obviněný ovlivňovat svědky. Soud ale rozhodl, že k umístění do vazby není důvod.

Veronika Neprašová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme