Dvě desítky bažantů vypustilo sdružení na pražském Petříně. Šanci na přežití nemají velkou

Dvacet pět bažantů vzlétlo v neděli na petřínskou stráň v Praze. Akci pořádali členové Sdružení občanů a přátel Malé Strany a Hradčan. Účastnilo se jí také asi osm desítek rodičů s dětmi. Symbolicky tak společně přivítali jaro. Akce se konala podruhé, loni na Petříně vypouštěli koroptve.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bažanty vypustilo na pražském Petříně Sdružení občanů a přátel Malé Strany a Hradčan

Bažanty vypustilo na pražském Petříně Sdružení občanů a přátel Malé Strany a Hradčan | Zdroj: ČTK

Sdružení občanů a přátel Malé Strany a Hradčan vypustilo na pražském Petříně 25 bažantů. Svobodu získala dospělá zvířata i mláďata dvou druhů.

„Vypouštěli jsme 10 kusů bažanta obojkového a 15 kusů zlatého bažanta. Na Petříně existuje divoká populace bažanta obojkového a vypuštění slouží k tomu, aby se snížil predační tlak na divoké bažanty,“ vysvětluje Luděk Králíček z Českomoravské myslivecké jednoty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o vypuštění bažantů na Petřín zjišťoval Jan Charvát

Šance na přežití dvou desítek bažantů je ale velmi malá, a to nejen kvůli rušnému provozu města.

„V Praze je nejčastějším predátorem kuna a toulavá kočka, ale i na Petříně se vyskytuje liška. Za měsíc bude období hnízdění. Šance na úspěch zahnízdění a vyvedení mláďat je nízká. V přírodě to funguje u všech druhů, že 90 procent mláďat se nedožije jednoho roku života,“ dodává Králíček.

Vypuštění bažanti pocházejí z polodivokého odchovu. Měli by už znát nebezpečí, ale před nepřáteli byli dosud chráněni sítěmi. Slepičky bažanta mohou za pár dní snášet vajíčka a vyvádět mláďata.

Loni se na Petříně vypouštěly koroptve, říká Lenka Pavlíková ze Sdružení občanů a přátel Malé Strany a Hradčan.

„Petřín není park, ale les. My chceme, aby to tak zůstalo. Mimo to, že tady nebudeme dělat nepořádek, tak se snažíme, aby tady příroda byla taková, jaká je, i formou toho, že doplníme novou generaci zvířectva,“ přibližuje Pavlíková.

Bažanty vypustilo na pražském Petříně Sdružení občanů a přátel Malé Strany a Hradčan | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Anna Jadrná, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme