Kritizovaný bývalý šéf krajského úřadu ve středních Čechách získal nové místo

Bývalý ředitel středočeského krajského úřadu Zdeněk Štětina má novou funkci - opět ve středních Čechách. Začátkem března přitom na post šéfa úřadu rezignoval poté, co audit upozornil na řadu pochybení krajského úřadu. Radní ho ale přesto jen několik dní po jeho odchodu jmenovali do funkce ředitele krajského domova pro seniory ve Velvarech na Kladensku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Středočeský krajský úřad

Středočeský krajský úřad | Foto: Pavel Pavlas

Zdeněk Štětina nastoupil na krajský úřad v roce 2002 za hejtmana Petra Bendla z ODS. Ředitelem se stal ale až za Davida Ratha v roce 2011. Letos v únoru čelil kritice kvůli nedostatkům, které odhalil interní audit, a také kvůli závazkům Středočeské turistické a informační služby, jejíž likvidaci měl na starosti a jejíž činnost teď prověřuje policie.

Kritizován byl i za odměny pro svou přítelkyni, která pro úřad pracovala. 4. března proto Štětina rezignoval. A už 31. března ho krajští radní jmenovali do funkce ředitele domova ve Velvarech. Náměstek hejtmana Miloš Petera z ČSSD argumentuje tím, že Štětina se zúčastnil výběrového řízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém místě bývalého šéfa středočeského krajského úřadu Zdeňka Štětiny informuje redaktorka Alena Rokosová

„Za sebe musím říct, že bych se divil, kdyby s těmi zkušenostmi neuspěl. Takže já v tom nevidím nic nestandardního, “ říká Petera s tím, že bývalý šéf úřadu odešel po vzájemné dohodě a z funkce nebyl odvolán. „A čas ukáže, jestli jsme měli dobrou volbu.“

Sám Štětina to pro Český rozhlas komentoval takto: „Já jsem se přihlásil do výběrového řízení, bylo obsazeno zhruba pěti dalšími uchazeči. Více se k tomu nemůžu vyjádřit.“

Opozice mluví o skandálním rozhodnutí

Ačkoli vedení kraje upozorňuje, že Štětina nebude mít v nové funkci tak velké kompetence jako na krajském úřadě, opoziční zastupitel Jan Skopeček z ODS postup kraje ostře kritizuje.

„Považuji to za naprosto skandální a neuvěřitelné rozhodnutí. Nic osobního proti panu Štětinovi nemám, nicméně skončil jako ředitel úřadu na základě velmi vážných pochybností o finančních tocích v řádu desítek milionů korun ve Středočeské turistické a informační službě,“ poznamenává Skopeček.

Výběrové řízení bylo nadvakrát

Mladá Fronta Dnes upozornila, že výběrové řízení na ředitele domova bylo vyhlášeno dvakrát. Poprvé kraj žádného kandidáta nevybral, a tak výběrové řízení vyhlásil znovu - 4. března, v den, kdy Štětina předal svou rezignaci do rukou hejtmana kraje. Ve srovnání s dalšími čtyřmi uchazeči byl prý Štětina podle radní Jiřiny Fialové z KSČM nejlepší.

„Zbývající jména se velice často ukazují, jakmile vyhlásí výběrové řízení na nějaké místo. Ale bohužel ti lidé o tom vůbec nemají znalosti,“ říká Fialová.

Štětinovo angažmá není prvním případem, kdy kraj zaměstnal úředníka spojeného s érou bývalého hejtmana Davida Ratha v nějaké své organizaci. Bývalá vedoucí oddělení veřejných zakázek Johana Novotná loni v únoru nastoupila na nově vzniklé místo náměstkyně ředitele kolínské nemocnice. Na konci roku ale bylo její místo zase zrušeno.

A další, tentokrát dokonce obžalovaná aktérka Rathovy kauzy, podnikatelka Lucia Novanská teď pracuje jako asistentka ředitele příbramské nemocnice. Přitom před soudem stojí právě kvůli jedné zakázce pro tuto nemocnici.

A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme