ODS tvrdí, že dar od kadeřnice byl v pořádku. Přesto milion vrátí

ODS vrátí milion korun, který ji loni jako sponzorský dar měla poslat dvaadvacetiletá kadeřnice na mateřské dovolené. Podle spekulací byl ale skutečným dárcem její manžel, který podniká ve výrobě zdravotnických prostředků. Oznámil to předseda strany Petr Fiala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kongres ODS v Olomouci, Petr Fiala

Kongres ODS v Olomouci, Petr Fiala | Foto: Filip Jandourek

ODS dar získala v dubnu 2013 od Sabiny Spálovské, nyní s novým příjmením Gajarské, která je podle médií na mateřské dovolené a nevlastní ani žádnou nemovitost.

„Nebudu se k tomu vyjadřovat. Ani nemusím,“ řekla Českému rozhlasu Gajarská. Bojí se prý ztráty soukromí a také o svou rodinu.

Jejím manželem je Jozef Gajarský, podnikatel ve výrobě zdravotnických prostředků. Na dotaz, zda není skutečným dárcem on, neodpověděl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O záměru ODS vrátit dar od kadeřnice Sabiny Gajarské mluvila redaktorka Jana Čermáková

Fiala řekl, že se v posledních dnech důkladně seznámil se všemi okolnostmi daru a došel k tomu, že všechny náležitosti, které dar má mít, byly naplněny.

Byl poskytnut bezhotovostní platbou na základě platné darovací smlouvy a identita dárkyně byla dvakrát ověřena, uvedl.

"Já nicméně po zvážení všech okolností, který tento případ má, jsem se rozhodl k následujícím krokům: Abychom oslabili mediální tlak na osobu paní dárkyně, abychom odstranili veškeré pochybnosti, které na veřejnosti o financování Občanské demokratické strany vznikly, tak nejpozději do dvou týdnů vrátíme celou částku," nechal se slyšet.

Fiala se také ohradil proti poškozování soukromí dárkyně. Žádná česká politická strana podle něj nemá možnost zjišťovat majetkové poměry jednotlivých občanů, a je to tak dobře.

ODS se také rozhodla dary napříště důkladněji kontrolovat. Zřídí si transparentní bankovní účet a zváží zpřísnění pravidel pro přijímání darů nad 500 tisíc korun. Předseda strany Fiala se prý bude chtít osobně s dárci setkávat.

ODS podle své letošní výroční zprávy vybrala loni na darech 78 milionů korun. Primát nejštědřejšího dárce drží Jiří Kubů z Brna s dvěma a půl miliony korun. Strana loni získala celkem 281 milionů korun, přesto skončila ve ztrátě asi 14,5 milionu korun.

kadeřnický salon Sabiny Garajské | Foto: Zuzana Plíšková

ČTK, Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme