Nezaměstnanost v březnu klesla na 8,3 procenta. Přispěly k tomu sezónní práce

Sezónní práce pomohly v březnu srazit míru nezaměstnanosti na 8,3 procenta z únorových 8,6 procenta. Oznámil to dnes Úřad práce ČR. Celkový počet lidí bez práce meziměsíčně klesl téměř o 20 tisíc. Úřady ale stále evidují přes 600 tisíc nezaměstnaných.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) | Foto: Vladan Dokoupil

K 31. březnu evidoval Úřad práce ČR celkem 608 315 nezaměstnaných. Je to o 17 075 méně než v únoru a o 20 547 více než v břenu 2013. Pokles nezaměstnanosti zaznamenalo celkem 75 okresů. Největší byl v okresech Jindřichův Hradec, téměř o 10 procent a Domažlice o více než 8 procent.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla koncem března v Ústeckém kraji, 11,7 procenta. Nejméně lidí bez práce bylo v Praze, konkrétně 5,4 procenta.

V březnu se také zvýšil počet volných pracovních míst, meziměsíčně o 2 507, meziročně pak o 1 945. Celkem jich zaměstnavatelé nabízeli 40 808.

Míra nezaměstnanosti podle Eurostatu (Statistický úřad Evropského společenství), která se používá pro mezinárodní srovnávání, ukazuje, že se ČR drží pod evropským průměrem. Podle této metodiky dosahovala v únoru v ČR 7,1 procenta, v EU je to 11,1 procenta.

Sezónní práce začaly dříve

Ekonomové zmiňují hlavně dva důvody, které pomohly minulý měsíc trhu práce. První se týká celkového hospodářského oživení. Je sice zatím mírné, ale na zaměstnanosti se už podle nich projevuje.

Druhý důvod je dlouhodobě teplé počasí. Zatímco v prosinci nebo lednu trhu práce spíše škodilo, protože na horách nebyl sníh a střediska nepotřebovala velké množství pracovníků, na jaře naopak díky počasí mohli začít dříve pracovat zemědělci nebo stavebníci.

Stavební společnosti měly více zakázek několik měsíců za sebou, což se příznivě projevilo v celkové výrobě. Třeba v únoru se podle Českého statistického úřadu meziročně zvýšila o 6 procent. Stavební produkce rostla souvisle od loňského prosince, a přispěla k tomu právě nezvykle teplá zima.

Stavebnictví je jedním z pilířů ekonomiky. Sektor byl ale zhruba 5 let v útlumu. Přestože stavební výroba začala oživovat, stavebníci zřejmě ještě vyhráno nemají. I když někteří z nich očekávají výraznější růst už letos.

Na druhou stranu opatrnější v odhadech je stále Svaz podnikatelů ve stavebnictví. Jeho tajemník Michael Smola sice připouští oživení v posledních měsících, ale nelíbí se mu vývoj mezi jednotlivými roky.

„Trochu horší je to, když se na to podíváme z hlediska porovnání, jak to je od roku 2008. To už jsme jen na 66 procentech z hodnoty, která byla před pěti lety. Což jsou jen dvě třetiny. Takže situace je potom samozřejmě poplatná těmto výsledkům,“ naznačuje.

Podle dřívějších odhadů Svazu podnikatelů ve stavebnictví by měla produkce letos klesnout o tři až pět procent. Příští rok se možná výroba dostane k nule.

Nezaměstnanost klesla z 8,6 na 8,3 pct, pomohly sezonní práce | Foto: ČTK

Jan Beneš, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme