Strany získaly čísla pro volby do Evropského parlamentu

Státní volební komise dnes vylosovala čísla, jimiž budou označeny hlasovací lístky jednotlivých uskupení při volbách do Evropského parlamentu. Čísla dostalo 39 stran, hnutí a koalic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Člen Státní volební komise Václav Henych (vlevo) a Jiří Prox z Českého statistického úřadu vylosovali čísla, kterými budou označeny hlasovací lístky kandidátů v květnových volbách do EP

Člen Státní volební komise Václav Henych (vlevo) a Jiří Prox z Českého statistického úřadu vylosovali čísla, kterými budou označeny hlasovací lístky kandidátů v květnových volbách do EP | Zdroj: ČTK

Do čela pomyslného startovního pořadí se při dnešním losování s jedničkou dostala strana SNK Evropští demokraté, která by mohla zastoupení v Evropském parlamentu opět získat po pětileté přestávce.

Číslo 13, které je někým považováno za nešťastné, obdrželo uskupení Fair-play – Hnutí na podporu dobrovolných hasičů.

Z českých parlamentních stran půjde ČSSD do eurovoleb s číslem 14, ANO 2011 s číslem 16, KSČM s číslem 10, TOP 09 s číslem 7, ODS s číslem 20, Úsvit s číslem 22, a KDU-ČSL s číslem 5.

Žádná ze sněmovních stran nezískala číslo, se kterým úspěšně kandidovala v minulých evropských volbách v roce 2009.

Čísla losovali Václav Henych z ministerstva vnitra a Jiří Prox z Českého statistického úřadu s využitím dvou plastových nádob. V jedné z nich byla v obálkách čísla, ve druhé lístky s názvy všech 39 stran, hnutí a koalic, které se do voleb přihlásily.

Své číslo 15 tak dostala i Československá strana socialistická, i když byla kvůli nedodržení podmínek kandidatury z voleb vyřazena. Číslo má pro případ, že by se odvolala k Nejvyššímu správnímu soudu a ten jejím námitkám vyhověl.

Volby do Evropského parlamentu se v České republice uskuteční 23. a 24. května.

Čísla, s nimiž půjdou strany do voleb do Evropského parlamentu, určil los | Foto: ČTK

ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme