Pro závody se vzdal armádní kariéry, v Red Bull Air race chce Šonka uspět

Ve 36 letech je Martin Šonka druhým nejmladším účastníkem elitních světových závodů Red Bull Air race a ve vyrovnaném poli nejlepších světových pilotů sbírá úspěchy. Kvůli své účasti ale musel opustit české letectvo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Šonka v tréninku na závod v Rovinji

Martin Šonka v tréninku na závod v Rovinji | Foto: Michal Jurman

„Máme nové a rychlejší letadlo, takže bych byl naštvaný, kdybych byl někde na chvostu. Sedmé místo je super, ale chceme mířit ještě výš,“ přibližuje svoji spokojenost po prvním závodě sezóny v Abu Dhabí Martin Šonka.

Český akrobatický pilot získal za 7. místo dva mistrovské body, tedy tolik kolik dohromady za celé působení ve své úvodní sezóně v roce 2010. Během tříleté nucené pauzy, ve které závody nejlepších pilotů světa neprobíhaly, měl několikrát chuť se vším praštit.

Když už se podařilo zorganizovat restart celé závodní série, přišla zase rána od jeho zaměstnavatele. Armáda řekla jasně: buď práce, nebo zábava.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Martinem Šonkou mluvil o jeho odchodu z armády Michal Jurman

„Mrzí mě to. Odcházet z armády jsem nechtěl, ale s veliteli jsme nenašli řešení. Musel jsem odejít a teď jsem svým vlastním pánem a můžu si vesele sportovat,“ říká s trochou hořkosti v hlase pilot.

K veselí měl Šonka po odchodu z letecké základny v Čáslavi hodně daleko. Nepomohl mu ani fakt, že sportovní létání zde kombinují s vojenskou službou i další, a že české armádě už nějaký čas dělá na akrobatických soutěžích dobré jméno po celém světě.

„V armádě v tom nevidí žádnou reklamu, takže jim to nevadí. Mně to ale bude chybět,“ přiznává své aktuální pocity Šonka.

Připravovat se na závody, při kterých létá s jedenácti dalšími nejlepšími piloty světa na čas těsně nad zemí mezi nafouknutými pylony, je přitom hodně specifické. „Nemáme povolený trénink. Kličkování mezi stromy by nám ani žádný letecký úřad nepovolil,“ vtipkuje rodák ze Dvora Králové.

Martin Šonka začal s létáním v sedmnácti letech, dnes je nejlepší z Čechů

Číst článek

Při tréninku mu pomáhá trenér reprezentace leteckých akrobatů Stanislav Bajzík. „Air race je jiný typ závodu, ale akrobacie jednoznačně pomáhá k tomu, aby pilot uměl dokonale létat,“ vysvětluje trenér.

Přípravy akrobatické přesnosti chce Šonka využít ve svůj prospěch už tento víkend, kdy Red Bull Air Race pokračuje druhým závodem sezóny v Chorvatsku.

Závodit chce i v České republice

„Bude to tam zajímavé, protože se poletí jedno kolo, na jeho konci se otočíme a poletíme tou samou tratí zpátky,“ popisuje premiéru závodu v Rovinji Martin Šonka, který stále doufá, že by se letecká formule 1 mohla jednou podívat i do České republiky.

„Lokací je tu opravdu mnoho. Na letištích, nebo i na Lipně či Rozkoši,“ snaží se utéct alespoň na chvíli od reality Martin Šonka, který už ale následně rychle začíná plánovat přesun do Chorvatska, kde se už o víkendu bude snažit ještě hlouběji než v Abu Dhabí zapsat do historie nejslavnějšího leteckého závodu.

Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme