Moravskému Krumlovu schází Slovanská epopej. Tržby podnikatelů radikálně klesly

To, že před více než dvěma lety přišel Moravský Krumlov o jedno ze svých největších lákadel, Muchovu Slovanskou epopej, pocítili zejména místní podnikatelé. Dvě restaurace ukončily provoz a jeden z hotelů je těsně před bankrotem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na Moravský Krumlov

Pohled na Moravský Krumlov | Foto: Michal Záboj

„Je to prostě mrtvé. Nikdo tady není a asi už ani nikdy nebude,“ zoufá si servírka z hotelu, který je už dva roky na prodej.

Do města přestaly okamžitě po odstěhování Slovanské epopeje proudit davy turistů. Z původně 30 tisíc návštěvníků ročně jich zbyl jen zlomek.

Pokoje v hotelích jsou prázdné a restaurace musely propouštět personál. Místní obchodníci jsou na tom sice lépe, i oni ale rádi vzpomínají na doby, kdy se jim dveře netrhly.

V letošním roce by ale radnice chtěla do města nalákat alespoň 10 tisíc turistů. „Jsme připraveni na možný návrat Slovanské epopeje domů, a pokud se tak nestane, umíme nabídnout atraktivní program především pro rodiny s dětmi,“ říká starosta Tomáš Třetina z TOP 09.

Zámek nezůstane prázdný

Radnice si od společnosti Incheba pronajala zámek i s podmínkou, že firma bude postupně investovat do oprav. Výstavní prostory, kde byla kdysi Muchova plátna k vidění, už také prošly kompletní obnovou.

A vrací se do nich i umění. Momentálně mohou turisté vybírat hned ze čtyř výstav. Jedním z umělců, který na zámku v Moravském Krumlově prezentuje svou tvorbu, je i Vladimír Franz.

Slovanská epopej ovšem podle platných smluv zůstane ještě dva roky v Praze a poté se vydá na putovní výstavu do Japonska.

Zahájení výstavy Slovanské epopeje Alfonse Muchy | Foto: Filip Jandourek

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme