Britské osobnosti nařkly Camerona, že poznámkami o křesťanské Británii rozděluje společnost

Kvůli opakovaným zmínkám o Británii, coby křesťanské zemi, kritizují premiéra Davida Camerona osobnosti veřejného života. Více než 50 prominentních spisovatelů, vědců a diplomatů adresovalo ministerskému předsedovi otevřený dopis. V něm Camerona obviňují, že přispívá k rozdělení společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Cameron nechce podcenit imigraci Rumunů a Bulharů

David Cameron nechce podcenit imigraci Rumunů a Bulharů | Zdroj: Reuters

Dopis, který otiskl Daily Telegraph, podepsali třeba spisovatelé Terry Pratchett a Ken Follett nebo držitelé Nobelovy ceny Harold Kroto a John Sulston.

Iniciátorem textu je profesor Jim Al-Chalílí, fyzik původem z Iráku, který v současnosti předsedá Britské humanistické asociaci.

Ten si myslí, že Cameronovy výroky o křesťanské zemi jsou jednak nepřesné a jejich načasování jde proti potřebě vybudovat společnou identitu a pluralitní, nenáboženskou společnost.

Padesátka osobností má pocit, že premiér Cameron zbytečně zasévá sektářské rozdělení země. Podle spisovatele Phillipa Pullmana premiér zřejmě imituje americkou náboženskou rétoriku.

Mluvčí Downing Street na dopis reagovala jen konstatováním, že podle Davida Camerona Británie křesťanskou zemí je a neměla by se to bát říkat.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme