Chebský hrad zahájil letošní sezonu, nabídne několik novinek

Chebský hrad o víkendu otevřel své brány návštěvníkům. Románská památka letos nabídne celou řadu nových expozic. V žebříčku návštěvnosti bude obhajovat druhé místo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letošní turistickou sezonu na Chebském hradu zahájili v rytmu druhé světové války

Letošní turistickou sezonu na Chebském hradu zahájili v rytmu druhé světové války | Foto: Pavla Sofilkaničová

Letošní turistickou sezonu v Chebu zahájili v rytmu druhé světové války. Pod titulkem „Hájili jsme hrad“ byla památka plná armádních jednotek západních spojenců i protivníků z wehrmachtu.

Loni chebský hrad navštívilo padesát tisíc lidí. „Návštěvnost souvisela i s tím, že Cheb po letech pořádal s německým partnerským městem krajinnou výstavu. Ta do města přilákalo několik desítek tisíc německých návštěvníků,“ říká kastelán Tomáš Dostál.

„Náš hrad v posledních dvou letech našlápl k lepším výkonům. I bez ohledu na to, zda se krajinná výstava bude, či nebude konat, očekávám velmi vysokou návštěvnost. Snad se nám podaří loňská meta překonat,“ doufá kastelán chebského hradu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novinky na Chebském hradu se zajímala Pavla Sofilkaničová

Do léta na hradě dokončí opravy barokního podzemí, které se otevře veřejnosti. To ale není jediná novinka.

„Ve východní části hradu bude vybudována exteriérová expozice, která představí dobová řemesla z období baroka. Návštěvníci tak uvidí třeba kovárnu nebo zbrojní dílnu. Dále otevřeme v rámci prohlídkového okruhu jednu z dochovaných chebských středověkých opevňovacích věží. Ta bude otevřena v průběhu června,“ prozradil Dostál.

Vedení hradu chystá také řadu akcí. V letošním programu nebudou chybět slavnosti císaře Fridricha Barbarossy, Mušketýrská střelnice, oblíbené noční prohlídky nebo tradiční folkový festival Babí léto.

Pavla Sofilkaničová, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme