Češi mohou žádat o voličský průkaz do 8. května

Čtvrtý květnový víkend se otevřou volební místnosti a Češi půjdou volit své zástupce do Evropského parlamentu. Voličem se může stát každý, kdo alespoň v druhý den voleb dovršil 18 let a je způsobilý k právním úkonům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby 2013 do Poslanecké sněmovny (ilustrační foto)

Volby 2013 do Poslanecké sněmovny (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Obdobně to platí i v parlamentních a komunálních volbách.

Na rozdíl od voleb do českých zákonodárných sborů mohou tentokrát u nás volit i cizinci a Češi naopak mohou volit v ostatních zemích Evropské unie.

Má to ale několik podmínek.

Pokud jde o občana Evropské unie, který není státním příslušníky České republiky, musí být zapsán v seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu.

Jestliže se nějaký cizinec dnes rozhodne volit v Česku, má smůlu. Konečný termín pro zapsání do seznamu voličů uplynul 13. dubna.

Český občan může volit na celém území naší republiky, pokud si v místě svého bydliště požádá o voličský průkaz.

Čas má v tomto případě do 8. května.

Vše o volbách do Evropského parlamentu najdete zde

Číst článek

Chceme-li volit v cizině, je to poněkud složitější. Občan České republiky musí splnit podmínky, které členský stát stanoví pro voliče na svém území.

Následně je zapsán do příslušného seznamu voličů a může volit třeba ve Francii, Dánsku, Španělsku, Nizozemsku, vždy za podmínek stanovených tamním právním řádem.

Pochopitelně ale nevybírá z kandidátů na českých volebních lístcích.

Ve Francii bude volit francouzské kandidáty, v Dánsku dánské atd.

Na českých zastupitelských úřadech v zahraničí volit nelze.

Ondřej Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme