Zámek Kačina láká návštěvníky na nově upravený park i na večerní prohlídky

Středočeské hrady a zámky po zimní pauze znovu ožívají. Sezóna začala také na Kačině u Kutné Hory. Nedělní prohlídku tam návštěvníkům zpříjemňovala zámecká pouť se staročeským jarmarkem. Právě na Kačinu nemusíte ale nutně přijet jen za historií. Něco do sebe může mít i výlet za starými stromy, květinami a vším, co patří k živé přírodě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novou sezónu zahájila na Kačině Zámecká pouť

Novou sezónu zahájila na Kačině Zámecká pouť | Foto: Michal Trnka

Chodí k nám lidi, kteří jezdí velmi často okolo a teď přijdou udiveně na nádvoří a říkají co je to tady za krásu, my jsme si toho nikdy nevšimli,“ říká ředitelka zámku Kačinu Alena Štecherová.

Park obklopující známou památku, je teď skutečně tamní chloubou. Stačí se porozhlédnout a hned uznáte, že zkušení zahradníci nebo třeba odborníci na dřeviny se v uplynulých několika letech na Kačině rozhodně nenudili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na zámku v Kačině natáčel Michal Trnka

„Povedlo se vysázet mnoho stromů, zrevitalizovat trávníky, upravit většinu cest, které obklopují zámek, vysázet květiny,“ vypočítává Štecherová.

Jarní procházka parkem, kde se teď všechno začíná zelenat, je tak velmi příjemná. Zakončit ji můžete třeba v zahradním skleníku. Pokud budete mít trochu štěstí, možná, že v něm potkáte i zahradníka Romana Kvače.

„U nás jsou hlavně k vidění rostliny užitkové, citrusy, kávovníky, koření, subtropické a tropické rostliny, které se dají využít. Mnohdy nejsou vzhledné, takže skleník doplňujeme orchidejemi.“

Na Kačině můžete navštívit také zahradní skleník | Foto: Michal Trnka

Nejvíc návštěvníků ale jezdí na zámek za zajímavostmi, které mají souvislost s historií místa. Někdejší letní sídlo Chotků má i z tohoto pohledu co nabídnout. Loni prošlo zámeckými branami kolem 40 tisíc lidí. Ředitelka Alena Štecherová věří, že letos se u nich zastaví minimálně stejný počet zvídavých návštěvníků. Lákadlem mohou být třeba už ověřené večerní prohlídky s kostýmovanými průvodci.

„Kostýmované prohlídky nám dodávají divadelníci takzvaně na klíč. Jejich výkon je naprosto profesionální a obětavost obdivuhodná. Večer má osvětlený zámek úplně jinou atmosféru, je to takový bonus navíc.“

Na Kačině chystají i nové akce. Třeba v létě to mají být slavnosti, které nám připomenou, jak v minulých stoletích žila a bavila se šlechta.


View Larger Map

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme