Dětské oddělení Klatovské nemocnice získalo další monitory dechu

Nadace Křižovatka, která pomáhá dětem ohroženým syndromem náhlého úmrtí kojenců, obdarovala Klatovskou nemocnici pěti monitory dechu. Přístroje pomáhají odhalit zástavu dechu, díky rychlému zásahu je pak možné zachránit život dítěte.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klatovská nemocnice převzala od Nadace Křižovatka monitory dechu

Klatovská nemocnice převzala od Nadace Křižovatka monitory dechu | Foto: Klatovská nemocnice, a.s., Jiří Kokoška

„Monitor dechu se skládá ze dvou senzorových desek a jednoho monitoru. Funguje, pokud se novorozenec nenadechne déle jak dvacet vteřin nebo se frekvence dechu sníží na deset vdechů za minutu. Monitor na tento problém upozorní jak zvukovým, tak světelným signálem a rodiče mají šanci zasáhnout, začít dávat první pomoc. Někdy stačí jenom to zvukové znamení – dítě sebou trhne a začne dýchat zase normálně samo o sobě,“ vysvětluje Miloslava Stibůrková z Nadace Křižovatka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Jitka Englová

Syndrom náhlého úmrtí je diagnóza, kterou lékaři stanoví až po smrti dítěte. Jeho příčina není dosud jasná, určité rizikové faktory ale existují.

„Může postihnout děti s nízkou porodní hmotností, děti matek kuřaček nebo děti matek, které jsou drogově závislé, děti spící na břiše, děti s nějakými adaptačními problémy během novorozeneckého období,“ vypočítává primář dětského oddělení Štěpán Kutílek.

Za třicet let praxe pamatuje dva případy, kdy na syndrom náhlého úmrtí zemřelo dítě přímo v nemocnici. Ke komplikacím ale většinou dochází doma, proto nemocnice monitory dechu matkám i půjčuje.

Přichází bez zjevných příčin

„Je to naprosto neocenitelná pomůcka, protože to má v podstatě život zachraňující efekt. Takže se jedná o dar, který nám velice pomůže,“ dodává primář. Na dětském oddělení mají v současné době patnáct monitorů dechu.

„Ideální by bylo obdržet ještě dalších pět. O tom se jedná. To by potom skutečně pokrylo potřeby našich hospitalizovaných pacientů. Pochopitelně máme i dalších dvanáct, které se ovšem půjčují vždy na půl roku rodinám,“ přibližuje Kutílek.

Syndrom náhlého úmrtí kojence přichází obvykle bez zjevných příčin. Podle Miloslavy Stibůrkové na něj v Čechách ročně zemře kolem deseti dětí. Nadace Křižovatka vznikla před téměř dvaceti lety a za tu dobu už po celé republice rozdala přes 5000 monitorů dechu.

Klatovská nemocnice převzala od Nadace Křižovatka monitory dechu (na snímku Miloslava Stibůrková) | Foto: Klatovská nemocnice, a.s., Jiří Kokoška

Zvětšit mapu

Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme