Tunel Blanka musí Metrostav dostavět do pěti měsíců, nařídil rozhodčí soud

Rozhodčí soud rozhodl o dostavbě tunelu Blanka. Metrostav ji musí dokončit do pěti měsíců. Praze pak soud uložil povinnost zaplatit přes čtyři miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tunel Blanka (ilustrační foto)

Tunel Blanka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Arbitráž tím ale nekončí. Metrostav totiž včera rozšířil žalobu proti Praze a žádá proplacení další, údajně poslední části dluhu ve výši jedné miliardy.

„My jsme na základě našich právníků za tímto rozhodnutím šli celou dobu. To znamená od první chvíle, co jsme se obrátili na arbitrážní soud, tak jsme věřili, že je to nejrychlejší cesta jak tunel dokončit,“ řekl Českému rozhlasu primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09).

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhodnutí rozhodčího soudu uvítal ve vysílání Radiožurnálu pražský primátor Tomáš Hudeček

„A to se dnes alespoň významným směrem posunulo. Soud samozřejmě nekončí, ale myslím, že verdikt mluví za vše. Po tom všem martýriu je to velké vítězství jak Pražanů, tak i postupu, který jsme zvolili,“ pochvaloval s Hudeček.

Zádrhel jménem Trojský most

Jak připomněl, požadavek Metrostavu na zaplacení další miliardy se týká Trojského mostu. „To je nejproblematičtější část stavby, od které existuje nejméně faktur, nejméně objednávek.“

Podle primátora začne Metrostav stavět po doručení písemného rozsudku, respektive po nabytí právní moci a po zaplacení hlavním městem.

„Takže v horizontu několika jednotek dní, či týdnů by se stavba měla rozběhnout.“ Primátor věří, že stavba bude dokončena ke konci roku.

„A vypadá to, že práce mohou být ukončeny ještě řádově o několik měsíců dříve,“ poznamenal primátor Tomáš Hudeček.

Spokojený je i Metrostav

„Rozhodnutí samozřejmě akceptujeme,“ zdůraznil mluvčí Metrostavu František Polák. „Nemohli bychom obnovit práce, pokud bychom nezaplatili dlužné částky našim subdodavatelům, což se v tomto případě stane a nic nebrání tomu, abychom v práci pokračovali.“

„Čili pokud město Praha peníze pošle rychle, tak my rychle začneme stavět,“ uvedl František Polák.

Spor se dostal k rozhodčímu soudu poté, co Metrostav 7. prosince loňského roku stavbu tunelu přerušil. Důvodem byly především neproplacené faktury, ale i to, že Praha jako investor neschválila další postup prací. Stavbaři tak podle Metrostavu nemohli pokračovat. Praha tvrdila, že peníze na faktury má, hledá ale zákonnou cestu, jak je proplatit. Do arbitráže vstoupila mimo jiné i kvůli obavě, že jsou smlouvy s Metrostavem neplatné.
Pramen: ČTK

Jak také zdůraznil, termín dokončení stavebních prací ještě automaticky neznamená i termín uvedení stavby do provozu. „S námi tam pracují i kolegové z technologické části. Ti musí dokončit svou práci a pak musejí následovat kompletní zkoušky.“

„My jsme schopni to skončit do pěti měsíců, termín zprovoznění ale záleží i na montáži technologií.“

Druhé probíhající soudní líčení nemá podle Poláka vliv na další postup prací.

„Jedna z věcí také je, co jsme podali předevčírem, to jsou poslední vícepráce, poslední faktury po lhůtě splatnosti. O rozhodnutí o jejich proplacení žádáme soud."

"A domnívám se, že to dopadne obdobně jako před tím. Že práce byly skutečně provedeny, takže budou také zaplaceny,“ zdůraznil mluvčí Metrostavu František Polák.

Tunel Blanka | Foto: Český rozhlas

Milan Kopp, Jana Lejpová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme