Stovky lidí se přišly do České Lípy podívat na Ježíšovo ukřižování. Hrad Lipý oživily pašije

Několik set lidí se přišlo po roce podívat na poslední okamžiky Ježíše Krista. Nádvoří hradu Lipý v České Lípě tradičně ožilo pašijemi. Letošní desáté měly několik novinek. Mezi nejvýraznější patřila autorská hudba, kterou hrál živý orchestr.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pašije

Pašije | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Už od ledna zkoušela čtyřicítka herců pašijové hry. Naturalistickou podívanou o posledních chvílích života Ježíše Krista. Na ní se do České Lípy sjíždí stovky návštěvníků z celé republiky.

„Přijela jsem se podívat z Děčínska, jak to vypadá,“ říká návštěvnice.

„Vloni bylo okolo pěti stupňů, sněžilo. Dneska je příjemně, svítí sluníčko,“ zavzpomínal Štěpán Kňákal, který v letošních pašijích hraje Piláta Pontského.

„Jsem velmi rád, že už nebudu hrát v prostoru, který je letos určen pro orchestr. Sice byl šikovný, krytý, ale nebyl jsem prý dobře vidět," říká Petr Heřmanský představitel Heroda a dodává, jaké jsou letošní novinky. „Máme radost ze živého doprovodu orchestru, protože scénická hudba jistě znásobí zážitky pro diváky."

Přehrát

00:00 / 00:00

O pašijových hrách na hradě Lipý natáčel reportér Tomáš Mařas

Autor scénické hudby Marek Kučera nabídku i akci velmi vřele přijal. „Když mě pan Nárovec oslovil, tak jsem to přijal velmi rád, protože už je to tradiční záležitost. Super věc, kterou rád podpořím,“ říká Kučera a dodává, jak moc bylo náročné skládat takovou hudbu:

„Je to scénická hudba se svými specifiky. Určitým způsobem bylo skládání náročné, ale domluva s herci, s paní režisérkou byla úplně super."

Petr Nárovec je organizátorem pašijových her, které letos slaví desáté výročí a vzpomíná, jaký byl první ročník: „Původně tohle představení bylo jen tak, na zkoušku. Kostýmy jsme měli všelijaké. Nebyl tam ani jeden Říman."

Skutečné rány bičem

Představení je hodně naturalistické a herci mají nejrůznější technické fígle. „Máme takové upravené kopí. Některé rány bičem ale dostává doopravdy. Nebudu prozrazovat jak, ale není třeba se bát, to nijak nebolí,“ prozrazuje Nárovec.

Pašije na vodním hradě Lipý v České Lípě | Foto: Tomáš Mařas

Co všechno obnáší role Ježíše, vysvětluje jeho představitel Josef Fárek, který se s rolí po čtyřech letech loučí. „Nese s sebou různá úskalí, které člověk musí podstoupit, aby nevypadal blbě při křižování a vůbec při hře. Těmi důtkami je to naostro. Letos to bude dobré, protože není zima. Minulý roky tím, jak jsou ty důtky napuštěné a studené, to v té zimě bylo nepříjemné."

Ani transparenty s nápisem ‚Pepo zůstaň‘ a ohromný aplaus nepřiměli Josefa Fárka, aby v roli Ježíše pokračoval: „V nejlepším se má přestat. Dneska to vyšlo parádně, vyšlo to krásně a už se těším na spolupráci příští rok, jako herec jiné role."

Na letošní pašijové hry přijelo na nádvoří vodního hradu Lipý bezmála tisíc lidí.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme