Policisté mají zvýšenou pohotovost, zaměří se na dodržování pravidel i alkohol

S hustým provozem a případnými kolonami musejí počítat řidiči, kteří se o Velikonocích chystají na cesty. Na plynulost a bezpečnost provozu bude dohlížet až 1500 policistů, kteří mají ode dneška do pondělí zvýšenou pohotovost. Kontrolovat budou častěji i alkohol za volantem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté sledují svého kolegu při řízení křižovatky

Policisté sledují svého kolegu při řízení křižovatky | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„Budeme se soustředit zejména hlavní dopravní tahy. Nicméně budeme cílit náš dohled i do turistických či rekreačně významných oblastí,“ přibližuje ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Policisté se podle něj zaměří obecně na dodržování pravidel silničního provozu.

Lerch řidiče také upozorňuje, že v tomto období probíhá na českých silnicích i dopravně-bezpečnostní akce pod záštitou organizace Tispol. Je to mezinárodní akce zaměřená na dodržování rychlostních limitů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Velikonoční policejní opatření popsal v Ranním Interview Radiožurnálu ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

„Takže se budeme soustředit na rychlostní limity a zároveň se určitě zaměříme i na požívání alkoholu za volantem,“ dodává.

Mnozí řidiči si teprve o tomto víkendu poprvé vyzkouší jízdu v úzkých pruzích na dálnici D1. Tomáš Lerch jim proto doporučuje sledovat bedlivě dopravní zpravodajství.

„A pokud se dostanou do omezeného úseku, kde jsou zúžené profily, a jestliže se necítí na jízdu v užším levém pruhu, rozhodně využít pravý. Ten je uzpůsoben pro nákladní vozidla a pro osobní auta je naprosto bezpečný a široký,“ vysvětluje.

K Velikonocím patří i alkohol a bohužel také řidiči pod jeho vlivem. Podle Lercha se situace v této oblasti oproti minulosti příliš nezlepšila. „Počet nehod pod vlivem alkoholu se pohybuje kolem šesti procent, u velikonočních svátků je to 10 procent,“ říká.

Výše zjištěného alkoholu u řidičů roste

„Byť klesají počty dopravních nehod zaviněných pod vlivem alkoholu, roste výše zjištěného alkoholu u řidičů. Téměř tři čtvrtě nehod zaviněných pod vlivem alkoholu mají na svědomí řidiči s obsahem alkoholu nad jedno promile, což je obrovské číslo,“ upřesňuje šéf dopravních policistů.

Policie podle něj bude vycházet z regionálních zkušeností a bude se soustředit do regionů, kde alkohol bývá příčinou vážných dopravních nehod.

V období Velikonoc se navíc pohybují na silnicích a v jejich blízkosti pod vlivem alkoholu také cyklisté a chodci.

Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme