Blackstone má zájem o areál v Dobrovízi, investice by šla do miliard

Velká americká firma Blackstone kupuje skladový areál Panattoni v Dobrovízi u Prahy. Ani jedna strana informaci, kterou přinesl deník E15, zatím nekomentovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontejnery na překladišti

Kontejnery na překladišti | Foto: Comstock Images

Deník ale píše, že podle několika důvěryhodných zdrojů je Blackstone blízko uzavření dohody o koupi. Ve skladech v Dobrovízi už teď funguje logistické centrum společnosti Amazon pro vrácené zboží.

Zatím není jasné, zda se předmětem obchodu stane také velká distribuční hala Amazonu, kterou Panattoni začne teprve stavět.

Má jít o obchod v řádu miliard korun. Nedaleký Airport Logistic Park v Kněževsi, který je starší a menší než areál v Dobrovízi, kupovala nedávno skupina CTP za víc než 800 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O investici firmy Blackstone mluvil Jaroslav Skalický

Panattoni a Blackstone už spolu obchodovaly. Před rokem prodal developer americkým investorům dva obrovské skladové komplexy v Polsku. Za Blackstone vystupovala v transakci společnost LogiCor, což je evropská logistická společnost založená nemovitostními fondy Blackstonu.

Hodnota tohoto obchodu byla v přepočtu přes 6 miliard korun. Aktuálně LogiCor podniká v sedmi evropských zemích.

Konjunktura skladových areálů

Zdá se, že skladové areály a obchodní centra zažívají boom. Nedávno se snažil právě Amazon uchytit v Brně, které ho ale nakonec odmítlo.

Brněnští zastupitelé se postavili proti. Amazon už dělal úpravy na pozemcích, které mu ještě nepatřily, a tím ztratil důvěru, že se bude dál chovat v souladu s uzavřenými smlouvami. Navíc tam územní plán s distribučními centry nepočítal.

Je ale pravda, že sklady a distribuční centra letí, jedním z důvodů je obrovský rozmach internetových obchodů, které v momentě objednávky přestávají být virtuální a musí se někde fyzicky vypořádat. To je případ Amazonu.

A pokud jde o Blackstone, ten už loni koupil nizozemského stavitele obchodních center Multi Development, který má v Česku za sebou už výstavbu několika center, včetně například ostravské Nové Karoliny.


Zvětšit mapu

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme