V místě budoucí těžby uhlí v lomu Bílina pátrají archeologové po munici z války

Až 40 tun munice z druhé světové války se zřejmě skrývá v zemi na předpolí povrchového hnědouhelného lomu Bílina na Mostecku. Archeologové teď zkoumají každý metr návrší, kde za několik let budou velkorypadla těžit uhlí. Už na podzim tam odkryli více než čtyři tuny munice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Archeologický průzkum předpolí lomu Bílina na Mostecku

Archeologický průzkum předpolí lomu Bílina na Mostecku | Foto: Jan Beneš

Vedoucí archeologického průzkumu Petr Čech z Archeologického ústavu Akademie věd dohlíží na opatrné odkrývání zeminy. Jen několik centimetrů pod povrchem totiž leží zbytky německého dělostřeleckého postavení. Jednoho z mnoha, které za druhé světové války mělo chránit litvínovskou chemičku.

„Základem vidíme kříž, to jsou ty pravoúhlé výčnělky do strany s cihlovými destrukcemi, tam byly sklady na munici. U každého je cihlami obezděná jímka, to je jímka na vodu,“ popisuje Petr Čech, jak vypadalo zázemí protiletadlového děla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za archeology v Bílině se vypravil reportér Jan Beneš

Na konci druhé světové války jich tu stálo hned několik. Teď je opatrně na hrubo odkrývá minibagr. I když se z pohledu archeologie jedná téměř o současnost, práce na odkrývání německého vojenského ležení archeology baví, stejně jako zjišťování souvislostí.

„Posádka jednoho kanónu činila 15 mužů. Byl to velitel kanónu, pak to byl podavač munice. V tomto případě ten kanón ráže 88 mm dokázal vystřelit až 16krát za minutu, projektil měl kolem deseti kilogramů,“ říká Čech.

Archeologický průzkum má za cíl vyčistit od munice, vojenských artefaktů i případných starších nálezů území, kam za několik let přijede velkorypadlo těžit uhlí. Nedávno tady ale našli protiletadlovou střelu jen pár desítek metrů od místa, kde se uhlí těží už dnes.

„Z tohoto místa na hranu prvního skrývkového řezu máme nějakých 40 až 50 metrů. Netrvalo by dlouho, pár měsíců, a přijelo by sem velkorypadlo a náboj už by se vesele vezl po pasovce nebo by také mohl explodovat,“ poznamenává vedoucí archeologického průzkumu.

Podle geofyzikálních průzkumů archeologové odhadují, že se v místě budoucí těžby lomu Bílina ukrývá pod zemí více než 40 tun nevybuchlé nebo zničené munice. Průzkum tady bude trvat několik let.

Archeologický průzkum předpolí lomu Bílina na Mostecku | Foto: Jan Beneš

Lom Bílina | Foto: Český rozhlas

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme