První náměstek Vězeňské služby chce, aby Válková zrušila výběrové řízení na šéfa věznic

Výběrové řízení na šéfa věznic napadl první náměstek Vězeňské služby Marián Prokeš. Po ministryni spravedlnosti Heleně Válkové z hnutí ANO požaduje, aby řízení zrušila. Tvrdí, že Válková porušila zákon, když dočasně do funkce jmenovala ředitele rapotické věznice Pavla Ondráška.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Helena Válková

Helena Válková | Foto: Filip Jandourek

Marián Prokeš je druhým nejvýše postaveným mužem Vězeňské služby. Do výběrového řízení na nového šéfa se ale přihlásit nemůže.

Ministryni Válkové proto poslal stížnost s tím, aby výběrové řízení zrušila. Pokud neuspěje, obrátí se na soud.

„Jestliže naší žádosti nebude vyhověno, nezbude nám, než se u správního soudu domáhat svého práva,“ potvrdil Prokešův advokát Roman Lamka.

K zastavení výběrového řízení vyzvali ministryni Válkovou také poslanci z bezpečnostního výboru. Podle jeho šéfa Romana Váni z ČSSD hrozí ve vězeňství dvojvládí.

„Paní ministryně nám na předchozím jednání výboru výslovně garantovala, že nedopustí dvojvládí ve vězeňské službě, ale v podstatě několik dní na to ho sama aktivně připravuje.“

Reakci ministryně Válkové se zatím Českému rozhlasu získat nepodařilo. Dosud trvala na tom, že postupuje zcela podle zákonů.

V této souvislosti jde už o druhý spor ministryně. Na její postup si stěžuje také odvolaný ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal, který tvrdí, že byl z funkce sesazen na základě nesprávného zákona. Proti svému odvolání podal rozklad, přemýšlí i o žalobě.

Jan Herget, Simona Bartošová, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme