Jiří Běhounek chce zůstat hejtmanem Kraje Vysočina i poslancem

Hejtman Kraje Vysočina a poslanec Jiří Běhounek (za ČSSD) si ponechá obě funkce. Je to proti doporučení strany, aby si vybral jen jednu z nich.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hejtman Kraje Vysočina a poslanec ČSSD Jiří Běhounek (na snímku z 9. listopadu 2012)

Hejtman Kraje Vysočina a poslanec ČSSD Jiří Běhounek (na snímku z 9. listopadu 2012) | Zdroj: ČTK

Běhounek prý chce nadále pracovat v prospěch Kraje Vysočina, který podle něj nepatří k "silným krajům", a zároveň si ponechá mandát poslance.

„Protože není možné zříci se odměny za vykonávaný poslanecký mandát přímo ve sněmovně, převádím tyto finance na dokladovatelné podpory potřebným,“ oznámil Jiří Běhounek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O důvodech svého rozhodnutí mluvil Jiří Běhounek a k nejnovějšímu vývoji se vyjádřil komentátor Petr Nováček

„Jsou to funkce, které by měly být zastávány na plný úvazek. Pokud někdo během dne 16 až 17 hodin dělá poslance, tak těžko může dělat stejně dobře hejtmana,“ míní předseda ČSSD Bohumil Sobotka. Přiznal ale, že sociální demokracie nemá nástroje, jak to řešit.

Také šéfa sociálnědemokratických poslanců Romana Sklenáka Běhounkovo rozhodnutí zklamalo: „Nechápu, proč tento svůj postoj k usnesení ústředního výkonného výboru nesdělili už v době, kdy kandidovali.“

„My jsme tady třikrát vyhráli volby, v té situaci jsem asi byl použitelný. A najednou mám být prašivec? To se mi nelíbí!“ řekl Českému rozhlasu Jiří Běhounek.

Jiří Běhounek v současnosti zastává tyto funkce: hejtman Kraje Vysočina (od listopadu 2008), poslanec (od října 2013), člen zastupitelstva Pelhřimova (od 1998), předseda správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (od 2014), první místopředseda rady Asociace krajů, předseda regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod (od 2010).
Pramen: ČTK

„Já si myslím, že je velmi dobře, abychom pokračovali v práci dál. A ještě ve spojení s centrem, které je v případě poslance mnohem snazší než v postavení hejtmana. Aby se prohloubily další činnosti,“ dodal Běhounek.

Běhounek: Necítím žádný rozpor

„Vedení sociální demokracie chápu, rád bych, aby oni trochu pochopili mě," zdůraznil.

„Protože jsem říkal, že si musí zvážit, co je pro sociální demokracii lepší. Jestli moje pozice taková, nebo nějaká změna. Dál to nebudu rozebírat, protože je to jednoznačné.“

„Byl jsem vyzván, abych kandidoval za Českou stranou sociálně demokratickou. Mám naprosto čisté svědomí, udělal jsem, myslím, pro ni maximum. Třikrát jsme vyhráli na Vysočině volby,“ znovu připomněl Běhounek.

„Necítím žádný rozpor mezi svým rozhodnutím a usnesením (Ústředního výkonného výboru ČSSD – pozn. red.). Usnesení je doporučujícího charakteru, v žádné ústavě ani v žádném zákonu možnost souběhu vyloučena není. “

„V tomto státě mají mnozí mnohé funkce a stalo se to předmětem diskusí jenom kolem hejtmanů. Schválně, ať si vnímavější řeknou, proč to třeba je,“ uvedl poslanec a hejtman kraje Vysočina za ČSSD Jiří Běhounek.

Dilema řešilo pět hejtmanů

Vedení sociálních demokratů je proti kumulaci funkcí a doporučovalo hejtmanům, kteří jsou zároveň poslanci, aby se rozhodli pro jednu.

Týkalo se to pěti sociálnědemokratických hejtmanů. Stejně jako Běhounek se včera rozhodl hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný.

Hejtmani Michal Hašek a Jiří Zimola opustili Poslaneckou sněmovnu, ministr vnitra a poslanec Milan Chovanec se naopak vzdal funkci plzeňského hejtmana.

ČTK, Lenka Jansová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme