Kontroverzní podnikatel Ivan Jonák bude na svobodě. Seděl za vraždu manželky

Po osmnácti letech za mřížemi vyjde zítra na svobodu Ivan Jonák. Počátkem 90. let se proslavil jako majitel svého času vyhlášeného podniku Discoland Sylvie v pražské Libni. A později jako muž, který si objednal vraždu své ženy. To ale Jonák i po odpykání celého trestu odmítá. Teď prý chce očistit svoje jméno a začít podnikat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení

Vězení | Foto: Kateřina Křenová

Když režisér Vít Olmer sháněl v 90. letech do filmu Nahota na prodej někoho, kdo by mohl hrát mafiána, Jonák mu na nabídku hned kývl. Se 150 kilogramy, bílým oblekem a ověšený zlatem nemohl najít nikoho lepšího.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o kontroverzním podnikateli natočil redaktor Tomáš Bystrý

„Já jsem se s ním seznámil v 90. letech. Byl v plné slávě, Discoland jel. Já vím, že vždycky přijel, něco nám ukazoval a něčím nás ohromoval. Šáhnul do kapsy, vytáhl svitek bankovek a říkal, už jste viděli milion? A já jsem pochopil, že on je takový velký dítě, který pořád potřebuje ohromovat a ohromuje tím nejmíň šťastným způsobem,“ vzpomíná investigativní novinář Josef Klíma.

A ohromoval třeba i procházkami s medvědem Míšou. Legendární byly i jeho jízdy Prahou, kdy v luxusních autech vozil nahé slečny a dělal si tak reklamu na svůj podnik v pražské Libni. Tam si podávaly dveře nejen celebrity, ale i politici.

Éra nedotknutelnosti ale skončila. Psal se 7. duben 1994. Jonákovu manželku zastřelil před jejím stánkem se zeleninou nájemný vrah. Podle soudu si ho najal právě Ivan Jonák. Detektivové došli k závěru, že se bál, aby nepřišel o Discoland. Licenci totiž vlastnila jeho žena Ludvika a ta se s ním údajně plánovala rozvést.

Kontroverzní podnikatel ale tuhle verzi od začátku odmítá. Zdůrazňoval to i reportérovi Josefu Klímovi, který s ním ve valdické věznici natáčel: „On tvrdí, že se stal obětí, že ženu nenechal zabít, že objednavatel byl někdo jiný. Pravda je, že někdo mu prostřelil pusu, někdo mu dal pod auto nálož, ale on podnikal v mafiánském oboru, kdy vedl noční klub.“

Teď je mu už 58 let a vrací se na svobodu. I po osmnácti letech chce dokázat, že je nevinný. A chce začít znovu podnikat. Tentokrát ale na mediálním trhu. Rád by také vydal autobiografickou knihu. Discoland už ale vzkřísit neplánuje.

Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme