Nečasová v kauze trafik exposlanců ODS odmítla vypovídat, Schwarzenberga už případ nezajímá

Bývalá šéfka kabinetu expremiéra Nečase Jana Nečasová (dříve Nagyová) znovu odmítla vypovídat na policii, která ji pozvala k výslechu. Na výslechu byl dnes také předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg – podle něj se vyšetřování nikam neposunulo a případ už ho prý ani nezajímá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalá ředitelka premiérova kabinetu Jana Nagyová

Bývalá ředitelka premiérova kabinetu Jana Nagyová | Zdroj: ČTK

Nečasová dorazila do budovy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na pražském Perštýně krátce před 14. hodinou a zdržela se zhruba půl hodiny.

„Využila svého práva nevypovídat a nevypovídala. Ještě je potřeba dovyslechnout některé obviněné,“ řekl její advokát Bruna. Měl by mezi nimi být také podnikatel Ivo Rittig.

Podle Bruny se policisté chtěli ptát na údajné zneužití Vojenského zpravodajství, podezření z uplácení poslanců funkcemi a také obvinění z vynášení informací Bezpečnostní informační služby. Nečasová byla u výslechu již několikrát, vždy odmítla vypovídat.

Policie v kauze údajného uplácení bývalých poslanců ODS vyslechla dnes také předsedu opoziční TOP 09 Karla Schwarzenberga. Novinářům po výslechu řekl, že ho případ už ani nezajímá. Vyšetřování se podle něj za tu dobu nikam neposunulo, přesto trvá snaha policie dokázat, že dohoda byla trestným činem.

„Myslím, že je jenom pevná vůle těm třem poslancům respektive premiérovi něco dokázat. Z toho to vychází a v tom je jistá urputnost, kdy se každé slovíčko rozebírá,“ uvedl.

Další termíny výslechů ale nejsou zatím naplánované. Výslech vedl dozorující státní zástupce Ivo Ištvan, který odmítl vyšetřování komentovat.

Z obviněných exposlanců se stali svědci

V uplynulých dnech policie pozvala také Schwarzenbergova stranického kolegu a exministra financí Miroslava Kalouska či někdejšího místopředsedu ODS Martina Kubu. Kalousek včera zopakoval, že trestní stíhání expremiéra Petra Nečase nechápe a odkázal na svou dřívější výpověď z loňského června.

Vyšetřovatelé politikům kladli dotazy související s kauzou údajných 'trafik' pro exposlance ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksu. Ti čelili obvinění ze zneužití pravomoci a z přijetí úplatku v podobě příslibu lukrativních postů ve státních firmách. Jejich trestní stíhání však s odvoláním na poslaneckou imunitu zrušil Nejvyšší soud.

Petr Tluchoř, Ivan Fuksa, Jana Nagyová | Foto: Český rozhlas

Tluchoř, Šnajdr i Fuksa teď mají postavení svědků. Ke kauze měli znovu vypovídat na konci března, Tluchoř s Fuksou to ale odmítli, za což každý z nich dostal pořádkovou pokutu 20 tisíc korun.

V případu čelí obvinění expremiér Petr Nečas, jeho současná manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová) a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. ODS podala kvůli obvinění Nečase ústavní stížnost.

ČTK, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme