Problémy na východě země budou vyřešeny do dvou dnů, vzkázal ukrajinský ministr

Protiteroristická operace ve třech východních oblastech Ukrajiny – Luhanské, Charkovské a Doněcké – skončí do 48 hodin. Uvedl to ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. Akce je namířená proti ozbrojencům z řad proruských demonstrantů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Asi největší problémy s proruskými stoupenci hlásí v současnosti východoukrajinský Luhansk. Ozbrojenci tam obsadili budovu pobočky státní bezpečnosti SBU.

Několik desítek lidí tam také drželi jako rukojmí, většinu z nich však po vyjednávání v průběhu noci propustili – i když podle agentury Reuters nebylo úplně jasné, zda mezi nimi nebyli i povstalci.

Podle posledních zpráv z dnešního dopoledne zadržují ozbrojenci údajně ještě čtyři lidi.

Aktivisté potvrdili, že mají k dispozici automatické zbraně. Ukrajinská tajná služba pak dokonce oznámila, že povstalci centrálu SBU zaminovali.

Separatisté v Luhansku, stejně jako v dalších východoukrajinských městech Doněcku či Charkově, požadují rozsáhlou autonomii.

Proruští aktivisté dál okupují oblastní správu v Doněcku, v Luhansku stále zadržují rukojmí

Číst článek

V Doněcku již například stanovili datum referenda o odtržení Doněcké oblasti, má se konat 11. května. Proruské postoje zaznívají i na mítinku před budovu doněcké oblastní správy, kterou povstalci obsadili.

Na nějaké vyjednávání či střet s policií to zatím nevypadá, alespoň to platilo v poledne.

„Obešel jsem celý ten obrovský komplex dokola. Všude kolem jsou barikády – v noci vyrostl třetí prstenec barikád z pneumatik a pytlů s pískem – ale žádná policie tady není nikde vidět, ani poblíž, ani ve vzdálenějších ulicích a uličkách,“ hlásil přímo od budovy doněcké oblastní správy zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

I v Charkově separatisté obsadili budovu oblastního úřadu. Po včerejším policejním zásahu, při němž bylo zatčeno 70 lidí, to však už neplatí.

Martin Dorazín, ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme