Spojené státy, EU a země G7 chystají další kolo sankcí vůči Rusku

Spojené státy a Evropská unie chtějí po víkendu rozšířit sankce proti Rusku. S odvoláním na vlastní zdroje to uvádí agentura Reuters. Slovní výpady mezi Ruskem a Západem se v důsledku eskalující krize na Ukrajině vyostřují. Washington viní Moskvu z destabilizace východu Ukrajiny a podpory tamních separatistů. Podle Pentagonu ruské stíhačky v posledních hodinách několikrát pronikly do ukrajinského vzdušného prostoru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama | Foto: Pablo Martinez Monsivais | Zdroj: ČTK

Novými sankcemi Rusku pohrozil americký prezident Barack Obama i lídři Evropské unie. Jsou frustrovaní tím, že Moskva nepodniká žádné z kroků k uklidnění krize na Ukrajině, které slíbila před týdnem v Ženevě.

Podle agentury Reuters by nové americké sankce měly opět cílit na jednotlivce i organizace z nejbližšího okruhu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Další sadu protiruských sankcí připravuje sedm průmyslových mocností. Jejich zástupci se dohodli v jihokorejském Soulu v přítomnosti amerického prezidenta, že seznamy potrestaných osob a firem brzy rozšíří, pokud Moskva rychle nezmění postoj k ukrajinské krizi.

Každá ze zemí skupiny G7 plánuje vlastní sankce. Vzájemně je ale budou koordinovat a poprvé se mohou dotknout celých odvětví ruské ekonomiky.

Rusko odmítá obvinění z podpory separatistů. Podle Bílého domu se ale americký prezident i evropští spojenci shodují, že je to Moskva, kdo rozdmýchává separatistické tendence v ukrajinské Doněcké oblasti.

Americké ministerstvo obrany podle BBC mezitím potvrdilo, že ruské letectvo proniklo do ukrajinského vzdušného prostoru nedaleko hranice s Ruskem, podél níž Moskva rozmístila desetitisíce svých vojáků.

Lenka Kabrhelová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme