Na Českolipsko se vrací divoká zvířata, která tam několik set let nikdo neviděl

Na Českolipsko se vrací ohrožená zvířata. Od devadesátých let minulého století tam ve volné přírodě žijí vydry a bobři, zoologové zaznamenali i chráněné druhy ptáků. A letos se u Doks dokonce povedlo vyfotografovat i vlka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Českolipsko se vrací divoká zvířata: pohled na Malý a Velký Bezděz (cca kilometr od Břehyňského rybníku - výskyt vlka)

Na Českolipsko se vrací divoká zvířata: pohled na Malý a Velký Bezděz (cca kilometr od Břehyňského rybníku - výskyt vlka) | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Ve vnitřní nivě řeky Ploučnice je místo, kde řeka ještě meandruje. Je jen několik desítek metrů od hlavní silnice z České Lípy na Zákupy, která je velmi frekventovaná. Přesto se tu vyskytují bobři.

„Několik stovek metrů od nás je i jejich zimoviště. Tam byl bobr poprvé zjištěný v roce 1997. Do tohoto území se vrátila i vydra. Prokazatelně se vrátila až v roce 1991, kdy jsme zaznamenali první sraženou vydru pod koly automobilu ve Stráži pod Ralskem,“ vzpomíná zoolog a ředitel českolipského muzea Zdeněk Vitáček.

V místech, kde se niva Ploučnice klikatí, je spousta zákoutí, včetně břehů, kde si bobr může udělat hnízdo. Podle Vitáčka ho silnice ani lidé neruší.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návratu některých druhů zvířat na Českolipsko informoval reportér Tomáš Mařas

„Ta zvířata se prostě přizpůsobí typu krajiny, která tady je, a přestávají jim vadit takové věci, jako je blízkost komunikace nebo města. Podle návratů některých druhů, hlavně netopýrů, to ukazuje na to, že se na Českolipsku otepluje. To ale souvisí s těmi globálními změnami,“ říká.

Bobr a vydra nejsou jediná zvířata, která se na Českolipsko vrátila.

„V prvé řadě to byl sokol stěhovavý, orel mořský i jeřáb popelavý. Ten se sem s největší pravděpodobností nevrátil, ale využil vhodných podmínek na Českolipsku. Dalším druhem je rys, ale jako migrující druh. Není tady stabilní výskyt nebo dokonce nějaká populace,“ vysvětluje Vitáček.

Do regionu se navrátil i vlk. Ten se objevil v okolí Břehyňského rybníku. „Chráněné druhy se tu vyskytují již několik let a jejich počet narůstá. Například je to patrné u jeřába popelavého, který hnízdí u Břehyňského rybníka. Byl zde pozorován i vlk,“ potvrzuje vedoucí městských lesů v Doksech Petr Válek.

„Ten vlk si nevybral tuto lokalitu proto, že zde bude vyhlášeno chráněné území, ale proto, že mu vyhovuje z hlediska přírody. I z hlediska rozdělení krajiny, lesnatosti i reliéfu,“ dodává:

Přestože se na Českolipsko vrací spousta zvířat, která tu už několik desítek let nikdo neviděl, odborníci nepředpokládají, že by se vrátil také los nebo medvěd.

Na Českolipsko se vrací divoká zvířata: meandry Ploučnice (výskyt vydry a bobra) | Foto: Tomáš Mařas

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme