V severních Čechách se množí štěnice. Zbavit se jich není vůbec snadné

Na severu Čech přibývá štěnic. Lidé, kteří třeba v rámech postelí našli jejich vajíčka a trus, jsou zoufalí stejně jako deratizátoři. Musí totiž k jejich hubení používat méně toxické látky a desinsekce se tak musí opakovat stále dokola.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Štěnice

Štěnice | Foto: European Science Foundation

„Když odklopíme postel, v úložném prostoru v rohu je vidět, že jsou tady tmavé flíčky nebo dokonce trus, který vypadá jako nepatrná zrnka máku,“ ukazuje děčínský deratizátor Martin Hujo.

Štěnice v bytě odchytá a posílá je ve zkumavkách odborníkům z Univerzity Karlovy. Ti se snaží najít látku, která by odolné štěnice hubila.

„Účinek postřikových přípravků, které se používají, není takový, jak by bylo potřeba. Stejný problém jsme měli před pár lety se šváby a skutečně časem vyvinuli přípravek, který je po jednom až dvou postřicích zlikviduje,“ dodává Hujo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na problémy se štěnicemi v Děčíně se zaměřila reportérka Iva Zítková

O štěnicích ví své i správce panelového domu na Boletickém sídlišti. Například v jednom z bytů už několikrát opakovali postřik. Místnosti jsou až na několik kusů starého nábytku prázdné a na nového nájemce čeká marně.

„Veškeré oblečení se musí naházet do pytlů, do kterých se přidá desinfekční látka. Za dva dny se pytle rozbalí, prádlo se musí vyprat na 60 stupňů a přežehlit. Jinak se toho nezbavíte,“ popisuje správce domu.

Štěnicím se podle deratizátorů zatím nejvíc daří v ubytovnách. Lidé si je ale mohou zavléct do bytů třeba i se starožitným nábytkem nebo přivézt z hotelu nebo penzionu, kde strávili noc.

Děčín není co do výskytu štěnic v Ústeckém kraji žádnou výjimkou. S podobnými problémy se podle hygieniků potýkají všechna města.

Iva Menšíková, Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme