Nový šéf šumavského parku chystá audit hospodaření svého předchůdce

Na Šumavě je ode dneška zase všechno jinak. Do čela národního parku nastupuje nový ředitel Pavel Hubený. Netají se tím, že má velmi odlišné názory na ochranu vzácné šumavské přírody než jeho předchůdce Jiří Mánek, kterého v pondělí odvolal ministr životního prostředí. Hubený Radiožurnálu řekl, že vymění lidi ve vedení parku a nařídí audit některých projektů svého předchůdce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní park Šumava

Národní park Šumava | Foto: Filip Jandourek

„Když tam budou nějaké napravitelné nedostatky, tak se je pokusím napravit, a když tam bude nějaké zjevné porušení pravidel, tak to pozastavím nebo to necháme být; nepůjdeme do té věci,“ avizoval Pavel Hubený.

Zatímco odvolaný ředitel Jiří Mánek a jeho předchůdce Jan Stráský s přírodou bojovali, nový šéf parku nepochybuje, že příroda si umí poradit sama. Jeho manželka se zabývá studiem vegetace v bezzásahových zónách, takže Hubený má jasno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plány nového šéfa šumavského národního parku zjišťoval reportér Lubomír Smatana

„Jsem přesvědčený o tom, že jestliže máme mít někde nějakou divočinu, přírodní ekosystémy, tak ty nemůžeme nějak zkonstruovat, ty se musí zkonstruovat samy,“ říká nový ředitel šumavského národního parku.

Pavel Hubený zásadně odmítá spornou lanovku na Hraničník, nepodporuje senátní návrh zákona o národním parku a na rozdíl od předchozích dvou ředitelů hodlá důsledně dodržovat zákon o ochraně životního prostředí. Už jenom proto, že správa parku má mimo jiné na starost vymáhání zákonů na druhých. „Takže my bychom měli být vzornou institucí tohoto typu,“ poznamenává Hubený.

Proti výměně ředitelů se už zvedl odpor. První se ozvali jihočeský hejtman a někteří starostové. Bývalý šéf agrární komory a nezávislý senátor Jan Veleba svolal příští týden přímo na Šumavu protestní shromáždění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedu Svazu obcí Národního parku Šumava a starosta Modravy Antonín Schubert ve vysílání Radiožurnálu

Pavel Hubený ale zůstává v klidu. „Většina problémů se dá s tím starostou nebo zastupitelstvem normálně vyřešit,“ tvrdí nový šéf národního parku.

Šumavské obce vidí v odvolání ředitele Mánka projev nestability. Předseda Svazu obcí Národního parku Šumava a starosta Modravy Antonín Schubert prohlásil, že se ministr Brabec rozhodl vydat cestou chaosu. S jednáním s novým ředitelem ale žádný problém nemá.

„Proč bychom si s ním nemohli sednout ke stolu a popovídat si o všech problémech, které Šumava má.“

Národní Park Šumava | Zdroj: ČTK

Ľubomír Smatana, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme