První máj je svátkem práce a lásky i definitivním rozloučením se zimou

Tradice spojené s prvním květnovým dnem jsou si v různých evropských zemích podobné. Májka se staví nejen v České republice, ale také v Německu nebo v ostrovní Británii. Pokaždé ovšem vypadá trochu jinak. Prvomájové oslavy bývají také tradičně spojené s láskou a květinami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrnčířské trhy v Berouně

Hrnčířské trhy v Berouně | Foto: Petr Kološ

Zamilovaní Francouzi si místo polibku pod rozkvetlou třešní dávají kytičku konvalinek. Prvnímu máji proto často říkají svátek konvalinek.

Tradice stará přes 400 let sahá až ke králi Karlu IX. z Valois, který do historie vstoupil spíše masakrem hugenotů při bartolomějské noci. Na prvního máje jednou dostal kytici konvalinek pro štěstí a hojnost. Touto květinou pak Karel IX. pravidelně obdarovával dámy na svém dvoře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prvomájové oslavy v různých částech Evropy přiblížil redaktor Viktor Daněk

Francouzi mají svůj svátek konvalinek stále rádi. „Je to pro rodinu a vůbec pro každého. Svátek konvalinek je pro mě něco, co oslavuje příchod jara,“ svěřuje se oslovená Francouzka.

V Rakousku a některých částech Německa, hlavně v Bavorsku, lidé 1. května stavějí májku. Ta německá ale vypadá trochu jinak než česká. Nejsou na ní větve, zato bývá barevně vymalovaná a ozdobená reliéfy, které odkazují k místním řemeslným cechům. Na vrchol pak obyčejně patří korunka.

Stavba májky je stejně jako v České republice příležitostí k setkávání se sousedy a k popíjení. V Bavorsku dokonce vaří pivní speciál, takzvaný Maibock. Ten je se svými skoro sedmi procenty alkoholu opravdu silný.

Májová královna

Májky dobře znají i ve Velké Británii. Jsou ovšem mnohem kratší a stužky z květinového věnce sahají až k zemi, aby se jich mohli lidé držet. Při tradičním tanci kolem májky pak stužky složitě zaplétají a zase rozplétají. Když se jeden z tanečníků splete, ostatní se nenávratně zauzlují.

Vrcholem oslav bývá na některých místech Britských ostrovů korunovace Májové královny. Ta má reprezentovat antickou bohyni Floru. Po korunovaci shlíží dívka na tance a hry z trůnu vyzdobeného květinami.

Britská lidová pověra také říká, že když si na prvního máje omyjí dívky tvář ranní rosou, budou po celý rok krásné.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme