Kachle z pražského metra rozprodávají ve Šternberku, peníze se použijí na opravu knihovny

Hliníkových výlisků z pražského metra bylo na stropě velkého sálu Městského klubu ve Šternberku okolo 1500. Kachle připomínající stanice pražské podzemky se ve městě rozhodli rozprodat, aby vydělali na opravu místní knihovny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kachle na Šternberku vypadají jako ze stanice pražského metra

Kachle na Šternberku vypadají jako ze stanice pražského metra | Foto: Monika Pustovková

Pohled na strop šternberského sálu městského klubu přenesl návštěvníky na některou ze stanic linky A pražského metra, které jsou typické svým obložením. Čtvercové hliníkové výlisky s kruhem uprostřed zdobily i tento strop.

Kachle v odstínech žluté, oranžové a zelené barvy začali ve Šternberku rozprodávat na konci ledna, kdy bylo jisté, že začne rekonstrukce sálu i celé budovy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč zmizí kachle ze stropu velkého sálu Městského klubu ve Šternberku, zjišťovala Monika Tomášková

V domě je umístěna také knihovna, která se do plánů téměř padesátimilionové opravy nevešla. Rozhodli se proto, že si na ni sami vydělají.

Povedlo se, na účtu jim přibylo 400 tisíc korun a prodaná je teprve polovina kachlů. Kde se výlisky z metra na stropě vzaly, ví Adam Fritscher z Městského klubu Šternberk.

„Když architekti a tvůrci tohoto sálu někdy na začátku 80. let sháněli materiál, tak se obrátili i na pražský Metrostav s dotazem, zdali by nebyl nějaký vhodný materiál pro výzdobu. Zjistili, že existují výlisky, které byly použity v interiérech stanic starého metra,“ přibližuje Fritscher.

Ke svým majitelům se hliníkové kachle dostanou příští týden. Spolu s certifikáty si je mohou vyzvednout od čtvrtka do soboty.

Monika Pustovková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme