Trenér Pastoor zažil derby v Nizozemsku i Turecku. Nyní povede Slavii proti Spartě

Po roce 1989 do derby pražských „S“ stále častěji zasahují také zahraniční fotbalisté, ale s výjimkou Slováků se do něj od listopadového převratu nezapojil ještě ani jeden zahraniční trenér. Sobota to změní, Slavii povede na Letné proti domácí Spartě nizozemský kouč Alex Pastoor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový trenér Slavie Alex Pastoor (vlevo) a sportovní ředitel Karol Kisel

Nový trenér Slavie Alex Pastoor (vlevo) a sportovní ředitel Karol Kisel | Zdroj: ČTK

„V Nizozemsku jsem zažil dvě derby - Feyenoordu s Ajaxem, což je dost třaskavá rivalita, a Nijmegenu s Arnhemem - to jsou zase dvě těsně sousedící města, leží deset kilometrů od sebe,“ vzpomíná Pastoor, který jedno derby zažil také v Turecku.

„Když jsem působil v Istanbulu, tak jsem pocítil, jaké je derby mezi Fenerbahce a Galatasaray. To bylo nejvýbušnější derby, které jsem zažil. Bohužel ne všechna jsem vyhrál, ale většinu ano,“ přemítá kouč Slavie, jaká derby už má ve své sbírce, byť ne vždy šlo o týmy dospělých.

Přehrát

00:00 / 00:00

OD roku 1989 s výjimkou Slováků nevedl Slavii ani Spartu v derby zahraniční trenér

V 47 letech poprvé pozná rivalitu také v českém fotbale. Také on sám bude v tradičním českém soupeření dlouho nevídaným prvkem.

Mezi světovými válkami, když Slavii trénoval John Madden a Spartu John Dick, bývalo derby pražských „S“ na trenérské úrovni skotsko-anglickým soubojem. S výjimkou Slováků a sparťana Ference Szedlacska, který ale jako rodilý Maďar později reprezentoval Československo, naposledy vedl jedno z pražských „S“ v derby cizinec skoro před osmdesáti lety.

Byl to Maďar ve službách Slavie Konrád Kalmán, teď na něj naváže Nizozemec Pastoor.

Liga může přijít o derby. Výhra Sparty přiblíží Slavii k sestupu

Číst článek

„Ještě než jsem do Prahy přišel, tak jsem věděl o rivalitě Slavie a Sparty a rozuměl tomu, co znamená. Jsem rád, že ho teď zažiju. Podle mě nejdůležitější, abychom zachovali klid. Mým úkolem bude analyzovat soupeře a ani hráči by neměli ztratit hlavu,“ říká slávistický kouč.

„Do fotbalového zápasu musíte vložit emoce, to výkonu pomáhá, ale nesmíte se jimi nechat ovládnout, jinak to mívá opačný efekt. V derby je tohle obzvlášť důležité a nebojte, je mi jasné, jak je tenhle zápas v Česku významný,“ upozornil Pastoor, pro kterého může být sobotní derby nejen první, ale zároveň i poslední.

Nizozemský rukopis je znát

V Česku zatím spíše než výsledky zaujal svými bonmoty, jako třeba po úterním utkání s Jabloncem, při kterém už prý viděl, jak Nevese vezou na hřbitov, když obránce Slavie chvíli bezvládně ležel na trávníku.

Pastoorův protějšek v sobotním duelu Vítězslav Lavička ovšem podle svého zvyku zůstává při hodnocení práce slávistického kouče kolegiální.

„Do Slavie se snaží přenést nizozemský rukopis, už došlo k přeskupení základního rozestavení i změně herního stylu. I přesto, že mají často v sestavě změny, které vyplývají z různých důvodů, tak trenérský rukopis je v jejich hře znát,“ tvrdí Lavička.

Sobotní derby pražských „S“ začíná v Praze na Letné v 15 hodin.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme