Nazdobit kraslice jde nespočet způsoby. Třeba i batikou nebo pilováním

Batika, vyškrabování, slzičkový a síťový vzor, modrotisk, pilování, háčkování, drátkování. I takové techniky se používají při zdobení velikonočních kraslic. A i když každá rodina má asi ty své oblíbené a osvědčené způsoby malování vajíček, určitě neuškodí se občas inspirovat i někde jinde.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výtvarnice Radka Grösslová ukazuje na kraslici malbu voskem, síťový vzor

Výtvarnice Radka Grösslová ukazuje na kraslici malbu voskem, síťový vzor | Foto: Jitka Englová | Zdroj: Český rozhlas

„Kraslice zdobím už od školních let a zhruba třicet technik, staré i nové a moderní, ovládám. Zpracovala jsem to, včetně postupu, do časopisu. Protože když jsem se to učila, tak jsem byla samouk, nikde mi nikdo neporadil,“ říká výtvarnice Radka Grösslová.

Připomíná, že namalovat vajíčko, zabere zhruba hodinu. „Když má být malba precizní a s jemným vzorem,“ doplňuje. Zoufat si ale nemusí ani méně zruční kreslíři. I pro ně existuje speciální technika.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na různé techniky malování kraslic se byla podívat redaktorka Jitka Englová

„Je to má vlastní. A nazvala jsem ji rozfoukávaný vosk. Vyfouklé vajíčko se upevní na špejli. Nahřívá se nad svíčkou a píše se po něm voskovkou. Ta se začne rozpouštět, my ji rozfoukáme a zakryjeme celý povrch vejce.

Až vajíčko vystydne, sundá se ze špejle. „A ostrůvky, které vznikly rozfoukáváním – světlejší, tmavší místa – se pak proškrabávají linkami nebo si tam děti dělají kytičky. Je to rychlé a snadné,“ dodává Grösslová.

Kraslice, síťový vzor | Foto: Jitka Englová

Kraslice, řecký vzor | Foto: Jitka Englová

Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme