Most přes D1 u Jažlovic padne bez náhrady. Zkomplikuje nám to život, zlobí se obyvatelé

Středočeský kraj plánuje zbourat most přes dálnici D1, který spojuje obec Jažlovice v okrese Praha-východ na jedné a lokality Sklenka, Předboř a Kašovice na druhé straně. Pro obyvatele na obou stranách je to však důležitá komunikace a řada z nich se chce pokusit rozhodnutí zvrátit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

D1 byla mezi Psáři a Šternovem na 14 hodin zcela uzavřena. Kvůli demolici mostů na 43. a 48. kilometru

D1 byla mezi Psáři a Šternovem na 14 hodin zcela uzavřena. Kvůli demolici mostů na 43. a 48. kilometru | Zdroj: ČTK

Most přes dálnici D1 u Jažlovic byl kvůli havarijnímu stavu šest let zavřený. Místní čekali na slibovanou opravu.

Na druhou stranu dálnice zatím jezdili po objízdné trase, ale třeba na jažlovický hřbitov nebo do kostela chodili přes most pěšky. Středočeský kraj však teď rozhodl, že most zbourá bez náhrady.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o chystané demolici mostu u Jažlovic natočila redaktorka Alena Rokosová

„Nedostaneme se směr Říčany nejbližší cestou,“ zlobí se na rozhodnutí kraje jedna z obyvatelek ze Sklenky.

Sedmikilometrovou objízdnou trasu z jedné strany na druhou lze sice ujet autem asi za 12 minut, přesto by absence mostu významně omezila vazby mezi obyvateli na obou stranách. O důležitosti mostu je přesvědčený i další obyvatel Sklenky Petr Pecháček.

„Z důvodu rodinných vztahů, z důvodu, že je tam obchod, kostel a hřbitov, na kterém je obrovské množství lidí, kteří jsou z Předboře, Kašovic a ze Sklenek,“ vysvětluje.

Demolice mostu, který stojí od roku 1941, a přerušení cesty, která je tu podle místních odjakživa, nevadí však jen lidem z obcí na západ od dálnice. Nechtějí se s ní smířit ani lidé z Jažlovic.

„Třeba moje vnučka má teď praxi v Popovicích, tak musí z Jažlovic do Světic na vlak, to jde šourem, jede do Strančic vlakem, tam přesedne na autobus a jede do Popovic. Jinak tady jezdil autobus přímo,“ popisuje obyvatelka Jažlovic.

Most byl původně zavřený na tři roky s tím, že ho kraj opraví. Ale nic se nedělo. Kraj zvažoval čtyři varianty, nakonec se rozhodl pro tu nejlevnější – demolici.

„My jsme si nechali zpracovat studii využitelnosti. Vyšla tak, že můžeme ten most zbourat bez náhrady,“ obhajuje rozhodnutí náměstek středočeského hejtmana pro dopravu Miloš Petera (ČSSD).

Dodává, že kraj za 14 milionů korun vybuduje u Sklenky autobusové obraciště.

Lokality Sklenka, Předboř a Kašovice jsou součástí Strančic na druhé straně dálnice. Strančický starosta Jiří Šindelář říká, že chce za zachování mostu bojovat. Kraj ovšem o změně rozhodnutí neuvažuje.

„To naše rozhodnutí je konečně, to by muselo být něco zásadního, kde bychom to do budoucna řešili,“ říká krajský náměstek Petera.

A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme