Policisté smějí nosit smuteční pásky za tragicky zesnulou kolegyni. Vyhlásili i sbírku

Odboráři z Unie bezpečnostních sborů vyhlásili sbírku pro rodinu policistky, kterou v pátek tragicky srazil na Mělnicku zdrogovaný řidič s několikanásobným zákazem řízení. Jako projev soustrasti s její rodinou si také policisté smějí připnout smuteční pásky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruce

Ruce | Foto: Pavla Kopřivová

„Sbírka bude trvat po dobu jednoho měsíce ode dne úmrtí. To znamená do 3. června,“ říká místopředseda Zdeněk Drexsler a pokračuje:

„Jako vyjádření soustrasti nás, jejích kolegů z bezpečnostních složek, byl vymyšlen akt, kdy můžeme s povolením policejního prezidenta, pana plukovníka Tuhého, nosit smuteční pásku.“

Pomoc pozůstalým po tragicky zemřelé policistce
Číslo účtu sbírky: 2900339973/2010
(podúčet Unie BS zřízený přímo pro tento účel)
- platbu provádět bez dodatečných symbolů
- do zprávy pro příjemce uvést heslo „PČR“

Podle Drexslera není výjimečné, že za volant sedají lidé, kteří mají několikanásobný zákaz řízení. Tresty by proto podle něj měly být vyšší.

Řidič, který na Mělnicku srazil policistku, jež se ho snažila zastavit, byl podle vyšetřovatelů pod vlivem drog a měl jedenáctkrát vyslovený zákaz řízení.

„Dvaadvacetiletý muž byl obviněn z trestného činu násilí proti úřední osobě, a to ve čtvrtém odstavci, za což mu hrozí trest odnětí svobody ve výši 8 až 16 let. Dále byl také obviněn z maření výkonu úředního rozhodnutí,“ uvedla středočeská policejní mluvčí Markéta Johnová a pokračovala:

„Dnes jsme podali podnět státnímu zástupci na vzetí tohoto muže do vazby. O vazbě se bude rozhodovat pravděpodobně zítra.“

Zavedení registru přestupků a zpřísnění trestů

Na nehodu, kdy na následky zranění policistka zemřela, reagoval i ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. V televizi Prima slíbil zavést registr přestupků, který má pomoct v boji proti zdrogovaným řidičům. Stát by se měl snažit, aby po prvním či druhém přestupku dostali řidiči vyšší trest.

„Například ve Varském kraji za loňský rok odchytili za volantem 450 lidí, kteří měli pozitivní test na drogy. Za první čtvrtletí letošního roku je to asi 240 lidí. To znamená, tam to vypadá na nárůst téměř o 100 procent, bude-li tento trend pokračovat,“ uvádí Milan Chovanec.

Ačkoli počet zdrogovaných řidičů na českých silnicích dramaticky roste, hlavní podle Chovance ale pořád zůstává boj s výrobci a distributory drog.

Marína Dvořáková, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme